Anna-dagen

Grattis alla som heter Anna!
Vi är många Annor i släkten. Som ”ur-Anna” i min släkt brukar jag se Anna Härdelin, född 1857, min morfars mor, som jag skrev en historisk roman om för några år sen. Mer om boken har du här.

Men många andra som hade detta vackra namn fanns också i släkten. Min farfars mor hette Anna Matilda Gabriella. Det är efter henne jag har mitt tilltalsnamn, dock i fransk version med e på slutet. Och den stackars Anna Maria, gift med och sedan skild från Lars Rolander. Anna Maria var min farfars farmors mor. Hon födde 11 barn, bara 5 av dom levde till vuxen ålder. I husförhörslängden noteras Anna Maria vid sin död 1835 som vansinnig.

Varje år brukar jag lägga ut en gratulation till alla som heter Anna. Förra året hade jag med Leonardo da Vincis målning ”Anna-själv-tredje”, en målning han aldrig avslutade men kånkade med sig vart han än flyttade. Inlägget har du här.

En annan Anna är med den här gången: Anna Ancher, en av Skagenmålarna. Hon levde 1859 till 1935. Målningen ”Aftenbøn” gjorde hon 1888. Visst är den fin!

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.