Ukraina

Jag såg en video där Jens Stoltenberg argumenterar för stödet till Ukraina – ett kraftfullt anförande. Det kostar att stödja Ukraina, säger han. Militärt stöd kostar, sanktionerna kostar, stöd till människorättsorganisationer kostar. Vi måste ge Ukraina substantiellt stöd under lång tid. Att inte göra det kostar mycket mycket mer. Det är inte bara en moralisk fråga om vad som är rätt och fel. Det handlar faktiskt också om att skydda oss själva: om Ukraina förlorar innebär det ett hot mot Europas länder. Putin drar slutsatsen att han kan göra som han vill.

Du har videon här. Hoppas länken funkar.

Kriget fortsätter. I dagarna skrivs om återkommande flyglarm över landet, beskjutning, drönarattacker med mera. Skurkstaten Ryssland trycker på allt hårdare. Människor skadas och människor dör. Under Stockholms filmfestival denna höst visades som inledning bland reklaminslagen en liten filmsnutt i svartvitt från UNHCR. Man ser en liten flickas ivriga ansikte i närbild och hör en kvinnoröst berätta nåt sånt här: ”She held her last balloon on Tuesday. This morning she took her clothes for the last time. She took her last breath just before lunch.” Sedan ett skarpt ljud av en missil eller liknande.

Vi får inte vänja oss vid kriget. Vi måste fortsätta skicka stöd till civilbefolkningen i Ukraina. Och länder måste fortsätta skicka vapen av olika slag som stöd för Ukrainas kamp mot Ryssland. Jag skickar pengar till UNHCR och Läkare utan gränser i dag.

2 reaktioner på ”Ukraina

 1. Toola Gabrielle Björnstrand december 31, 2022 / 6:04 e m

  Bra Gabrielle. Jag skickar också till de organisationerna. Gott nytt år, trots allt!

  Gilla

  • Gabrielle januari 1, 2023 / 5:16 e m

   Gott nytt år – till dig med! Hoppas du ska fortsätta att trivas och ha det bra däruppe i fjällvärlden!

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.