Aussie-sommar

En favoritplats verkligen. Till rosenträdgården i St Kilda Botanical Gardens går vi då och då och sitter och läser i lagom blandning av sol och skugga.

Bild 2 visar ett exempel på traditionellt byggande från senare halvan av 1800-talet, räcken och ornament i gjutjärn. Det ser man då och då i Melbourne, i områdena strax utanför innerstan, även vackra staket i gjutjärn här och var. Staden är känd för dessa konstfullt utformade ”tillbehör” till byggnader. Huset på bilden ser ovanligt fint och prydligt ut, kanske är det ganska nybyggt i den äldre stilen. Trikoloren till vänster och the Star Spangled Banner till höger. På skylten ovanför porten står det: New Orleans French Quarter.

2 reaktioner på ”Aussie-sommar

 1. Aleksandr Sergejevitj februari 13, 2023 / 3:06 e m

  I vintriga Stockholm dit ljuset är på väg tillbaka men där man ännu en del dagar huttrar, är det en fröjd att få ta del av dina välillustrerade sommarimpressioner från Melbourne. Tack!

  Den som ser bilden av fasaden med gjutjärnsbalkongen och gått runt i New Orleans, tycker nog att husskylten är spot-on. Det är rentav så att man undrar om inte den melbournska wrought-iron-traditionen har sitt ursprung just i balkongerna och balustraderna i New Orleans. Jfr:

  https://www.istockphoto.com/se/fotografier/new-orleans-wrought-iron

  Nåt för dej att forska kring. Om du söker på Youtube, hittar du där t o m ett gammalt tradjazznummer från The Crescent City som bär namnet ‘Wrought Iron Rag’!

  Fast för den genuinaste Storyville-känslan rekommenderar jag George Lewis’ ‘Burgundy Street Blues’.

  Gilla

  • Gabrielle februari 16, 2023 / 8:14 f m

   Ja, det är verkligen spot-on. Vi var i New Orleans för många år sen, före Katrina (dvs före 2005). Charmig stad, fina kvarter i French Quarter och vänliga människor. Skulle gärna åka dit igen. Tradjazz och blues låter lockande. Ska lyssna.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.