Igår funderade jag över begreppet inre landskap – såväl rent konkret om hur det ser ut inne i kroppen som mer symboliskt om minnen, bilder, känslor man har inom sig av platser man varit på och tyckt om osv. Har besvär med ena axeln och var på undersökning med ultraljud igår. På ultraljudets bildskärm visade sig ett mjukt böljande landskap i svartvitt med kullar, dalar, någon höjd här och var och så nån väg som ledde förbi genom landskapet. Här och var blinkade röda punkter och nåt som såg ut som eld flammade upp på andra ställen. Ord och begrepp på läkarspråk svischade förbi på skärmen. Supraspinatus, akromion, labrum, bursa…
Detta inre landskap ledde till googlande om begreppet. Då hamnade jag på den amerikanska författaren Rebecca Solnit och omdöme om hennes bok ”Det avlägset nära”. Artikeln, som var publicerad i tidningen Respons, hade rubriken ”Geografin och kroppens inre landskap vävs samman”. Den gör mig nyfiken på Solnit. Har aldrig läst nåt av henne. Kanske har dom boken på stora bokhandeln Dymocks inne i Melbourne (på engelska förstås). Ska spana efter den nästa gång vi är inne i stan.
I artikeln nämner skribenten också en annan bok av Solnit där hon rekommenderar att man ska gå vilse på vilje som ”en metod för att lära sig att se världen i nytt ljus, att våga släppa taget, att öva upp en förmåga att förfrämliga en invand miljö eller ett fenomen vi tycks känna alltför väl, och se det som tidigare gått oss förbi.”
Rolig tanke. Undrar om jag skulle pröva det nån gång. Jag gissar att det kan vara svårt när man som jag är van att ge akt på hur jag går och minnas om jag tog till höger eller vänster där eller där, kolla väderstreck, var solen står, på vilken sida av trädstammarna myrstackarna är byggda och om trädens grenar är längre på ena sidan än den andra… Fast det där med myrstackar och trädens grenar var mer skämtsamt menat. Men visst fick vi lära oss sånt som barn. I alla fall är det inte stor idé att spana efter myrstackar inne i Melbourne.
Undrar om jag kan gå vilse på vilje i Melbourne. Vi har varit här så många gånger att vi har rätt bra hum om var det ena ligger i förhållande till det andra. Att gå vilse i skogen på ön Sandskär är nog inte heller lätt. Att förfrämliga en miljö jag känner väl sedan jag var mycket liten. Svårt tror jag.
Men visst, prova nån annanstans kan jag ju göra. Det är inte farligt. Med kartorna i mobilen kan jag ju hitta hem igen om jag bli alltför vilsen. Fast det kanske är fusk att ha med mobilen.
Det här med inre landskap påminner mig om Karin Johannissons bok ”Den mörka kontinenten”, som jag bloggade om här. Artikeln om Solnits böcker har du här. – (Bilden ovan lånad från Citykliniken i Göteborg, här).
Glömmer aldrig när jag fick titta på ultraljud på mitt hjärtas arbete. (Min man hade gjort ballongsprängning o jag blev observant=orolig… 😳) Imponerande! Jag trodde att det ”bara” pumpade, men det är en komplicerad rörelse som bara fortsätter o fortsätter. Tänk 100 år! Rörande trotjänare.
”Gå vilse på vilje” är en intressant tanke, men jag kan inte testa, för med noll lokalsinne kommer jag bort hela tiden. O det enda som händer med mig är att jag blir JÄTTEnervös f a tappa bort mig – och går vilse ännu mer…
GillaGillad av 1 person
Visst är det något med kvinnors lokalsinne?
När jag var 4 år lotsade jag hem mig och de 7 och 9 år äldre syrrorna, efter en promenad i okända omgivningar på Blidö i Stockholms skärgård.
—
– Vill du se vad vi gör? Då ska jag vrida skärmen lite mer mot dig, sa kirurgen, som just skulle genomföra ablation i hjärtat på mig.
Fascinerad låg jag där och tittade.
GillaGilla
Duktig fyraåring! Kvinnors lokalsinne? Hm… när det gäller min man och mig leder jag många gånger om. Men annars lär män generellt sett vara bättre på det där spatiala.
GillaGilla
Din utläggning om begreppet ’inre landskap’är verkligen flerbottnad.
I sin vanligaste användning betecknar väl ’inre landskap’ våra sinnestillstånd, dom tillfälliga eller dom mer permanenta och karaktärsdefinierande. Genom seklerna har inte minst konstnärerna försett oss med såna själslandskap, oavsett om dom tagit formen av ord, bild eller musik. Hela skalan av tillstånd/landskap finns där med, från förtvivlans avgrunder till salighetens himmelska ängder.
Om jag fattar det du skriver om Solnit rätt, handlar det hos henne i stället om hur den geografiska miljö som omger oss blir en del av vår levnadshistoria och på ett präglande sätt införlivas och får en plats i våra psyken.
I din inledning däremot har du inför ultraljudsbilden vänt på steken och karakteriserar träffande det man där ser som ett inre landskap i dess mest påtagliga mening. Mycket träffande, tänkte jag när jag nyss läst ditt inlägg och på nätet såg ett foto av ett berg/flodlandskap fotograferat från luften och frapperades av likheten med din muskelmassas moduleringar.
Och jag associerade, apropå den här mycket konkreta betydelsen. också till en annan upplevelse, möjliggjord med hjälp av SVT Play. Där finns just nu ett femtontal timslånga program utlagda av den inhemska vetenskapsserien ’Din Hjärna’ med förträfflige guiden Anders Hansen:
https://www.svtplay.se/din-hjarna
En betydande plats i serien upptat dom fascinerande framsteg som natur- och beteendevetenskapare tillsammans gjort dom senaste decennierna när det gäller att på sinnrika vägar kartlägga sambandet mellan våra hjärnors topografi och våra beteenden. Rekommnderas starkt.
GillaGilla
Tack. Hansens program har jag missat. Ska ta igen det! Skaffade Solnit-boken och kanske bloggar om den igen framöver.
GillaGilla