South Melbourne Market

Den här stora marknaden i södra delen av Melbourne har varit igång sen 1867. Från början var det bara stånd under en enkel takkonstruktion, nu är det sen länge mer utbyggt med väggar och tak där man t.o.m. har parkering ovanpå. Man håller öppet onsdag, fredag, lördag och söndag.

På bilden ovan ser du hur marknaden såg ut omkring 1900.

Det är framför allt en matmarknad med stånd där man säljer frukt, grönsaker, kött, fisk, delikatesser, bröd, nötter med mera. Men mycket annat finns också att köpa som kläder, skor, lädervaror, väskor, porslin och mycket annat.

Och så finns det många serveringar, både utomhus längs dom gator marknaden gränsar till och en ”Food Hall” inne i den stora byggnaden. Här är alltid liv och rörelse, letar man lugn och ro ska man inte gå till South Melbourne Market.

Efter en rundtur på marknaden tog vi oss med spårvagnen till ett fish and chips-ställe nära stranden där vi åt ibland för tre år sen, före pandemin. Och jodå, det fanns kvar. Det blev barramundi med chips och tartarsås.

5 reaktioner på ”South Melbourne Market

 1. Bert Bodin mars 6, 2023 / 8:07 f m

  Lite märkligt hu ‘anonymt’ Melbourne är, jämfört med Sydney.

  När jag tänker på Sydney får jag genast upp en bild i mitt huvud. Operahus, vackra vattenområden, m.m.

  Men Melbourne ….. nej, inget alls.

  Och ändå är städerna nästan lika stora.

  Tur att du berättar om stan. 😊

  Gilla

  • Gabrielle mars 7, 2023 / 3:11 f m

   Tack. Ja, det är klart, Sydney är välkänt med sitt operahus och sitt Darling Harbour och sånt. Jag har bara varit i Sydney ett par dar för flera år sen. Melbourne anses nog vara den stad i Australien som är mest europeisk. Här finns också en stadskärna där gammalt och nytt blandas, många stora vackra parker och så rinner floden Yarra genom stan med fina promenader längs kanterna. Gjorde ett nytt inlägg om stan inspirerad av din kommentar. 🙂

   Gilla

 2. Aleksandr Sergejevitj april 17, 2023 / 8:09 f m

  Bert Bodin pekar i sitt inlägg ovan på Melbournes relativa anonymitet i föhållande till Sydney i mångas medvetande och nämner i sammanhanget hur dom två metropolerna är nästan lika stora befolkningsmässigt.

  Jag kom att tänka på saken när jag idag på BBC World News’ hemsida
  läste den här nyhetsnotisen:

  https://www.bbc.com/news/world-australia-65261720

  Victory for Victoria från och med nu med andra ord! Kanske får vi nåt nyår framöver i teves nyhetssändningar bilder från Australiens största stad Melbourne i stället för ‘dom gamla vanliga’ med Sydneys raketupplysta operahus?

  Gilla

  • Gabrielle april 21, 2023 / 11:13 e m

   Tack. Intressant! Det visste jag inte. Jag sitter här och funderar över vad Melbourne skulle kunna visa upp som motsvarar Sydney-operan som landmärke. Shrine of Remembrance? Tror inte det finns nåt liknande äreminne över fallna aussie-soldater i Sydney. Men det finns ju inget direkt festligt över the Shrine som skulle motivera fyrverkerier och smällande champagnekorkar. Mer av vördnadsfullt allvar kanske. Melbourne Town Hall med glada the Beatles mottagande folkets jubel på gatan nedanför? Men det är ju så länge sen. Flinders Street railway station då? Hm, jag vet inte riktigt.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.