Sju världar, en planet

På flyget hem från Melbourne häromdan (ca 24 timmars restid inklusive väntetider på flygplatsen i Melbourne och i Dubai) tittade jag på naturfilmer med David Attenborough. Det var BBC:s serie ”Seven Worlds, One Planet”här. Mycket bra!

I juli förra året skrev jag inlägget ”Är naturen till för oss?” – här. Vi människor tar för oss det vi tycker vi behöver av mark och vatten, och allt fler arter på jorden utrotas. Och så har vi väl hållit på sen vi började med jordbruk för kanske 12 000 år sen. Det var i och med det som vi blev bofasta och ägandet blev viktigt. BBC:s serie visar flera exempel på hur djurarter fått flytta på sig när regnskog tas ner för att marken ska odlas upp eller bostäder byggas.

Ofta handlar det förstås om pengar pengar pengar. Som i dag vid tjuvjakt på elefanter för att få tag på elfenben. ”En gång i tiden fanns elefanter i miljontal över hela Afrika och Asien. Under 1900-talet minskade de kraftigt i antal, främst till följd av den massiva handeln med elfenben. Man räknar med att de afrikanska elefanterna har minskat med 90% de senaste 100 åren. I dag dödas runt 55 elefanter varje dag i Afrika. Detta motsvarar fler än två elefanter varje timme.”
Så står det på WWF:s sida om elefanter. r.

Ett exempel på hur människor utnyttjar djur och natur har du här. En liknande bild är med i Attenborough-filmen om Afrika i BBC-serien, och den stannade på näthinnan efteråt. Just den här bilden har jag lånat från The Perfect World Foundation. Läs mer här.

Hos WWF kan man bli fadder (se WWF-länken ovan). Det blir man genom att förbinda sig till en viss summa per månad. Men hur ska man förhålla sig? Det är inte lätt. Skicka pengar för hjälp till människorna i det krigshärjade Ukraina? Eller bidra till att hindra tjuvjakten på elefanter? Eller göra bådadera…

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.