”Friends, Romans, countrymen, lend me your ears…” Vi kom att tala om Shakespeares Julius Caesar och om Marcus Antonius’ tal i dag eftersom det är den 15 mars. Idus martiae, Julius Caesars dödsdag 44 f.Kr. eller BCE (Before Christian Era) som det ibland står numera. Jag bloggade om dagen för många år sen i inlägget ”Den dag som i dag är…”- här.
Den här Idus martiae var en strålande solig dag men med en hel del vind. Hittade man någorlunda lä var det skönt att sitta på en bänk i solen en stund. Vi gjorde det i Bergianska.
Så Julius Caesar poppade upp i dag helt enkelt pga dagens datum. Annars har tankarna en del rört sig om förgänglighet och om att ”this too shall pass”, ett uttryck som både kan upplevas som sorgligt/vemodigt och som trösterikt. Bloggade om det här.
Varför detta nu då? Vet inte riktigt men så blir det ibland. Kanske hänger det ihop med den här trompe l’œil-målningen, som jag nyligen såg på National Gallery i Melbourne.
Målningen är gjord 1706 och den holländske konstnären heter Edwaert Collier. På en skylt bredvid skriver man att den här typen av målningar var vanliga i holländskt måleri på 1600-talet – s.k. Letter rack paintings. Det var modernt helt enkelt.
Syftet var dels att lura ögat (trompe l’œil ) genom att måla så skickligt att det såg ut som om man kunde ta tidningen eller breven och annat som var där, dels att det handlar om ”memento mori”. Motivet skulle påminna om livets korthet och att allt är övergående (this too shall pass). Tidningar, brev och parlamentstal är inaktuella i det ögonblick dom skrivs eller publiceras, skriver man på en skylt bredvid tavlan.
PS
Jag är dåligt inläst på (dvs inte alls!) Shakespeares Julius Caesar och Brutus’ och Marcus Antonius’ tal. Men den som vill fördjupa sig hittar säkert material om det på nätet. Jag hittade t.ex. hittade ett inlägg hos Lars Westerbergs blogg som handlar om talen – här.
Påpassligt av dej att lyfta fram ’Idus Martiae’ och Shakespeares skådespel. Jag har ännu ett klart minne av förstagångsmötet i tjugoårsåldern med pjäsen via den klassiska Hollywood-filmatiseringen med förnämliga rolltolkningar av Marlon Brando (Marcus Antonius), James Mason (Brutus) och John Guilgud (Cassius). Dom berömda talen kan ses/avlyssnas på Youtube.
Märkesdagarna duggar tätt nu i mars. Snart vårdagjämning och i morgon den 17:e mars St. Patrick’s Day i shamrockens tecken. Den går väl här hemma tämligen spårlöst förbi, men är en desto större begivenhet i Irland, liksom i New York med sedvanlig parad på 5th Avenue.
Trompe l’oeil. Företeelsen finns företrädd även inom arkitekturen, i sin enklaste form med till exempel s k blindfönster, men även i mera spektakulära former, jfr t ex https://www.gettyimages.se/fotografier/architectural-trompe-l´oeuil .
Tekniken används i våra dagar också åtskilligt inom gatukonsten. Jag är en stor beundrare av den brittiske gatukonstnären Banksys övningar i genren. Den som googlar med sökorden ’Banksy’ och ’Trompe-l´oeuil’ förstår varför.
GillaGilla
En lång men bättre länk:
https://www.google.com/search?q=architecture+trompe+l%27+oeil&tbm=isch&source=hp&biw=1680&bih=917&ei=BfcSZNqBMMSSxc8P1L6gwAk&iflsig=AK50M_UAAAAAZBMFFaQuaHQAOAg1UChRzCDfDHNMWOmL&ved=0ahUKEwiamJCOpuD9AhVESfEDHVQfCJgQ4dUDCAc&oq=architecture+trompe+l%27+oeil&gs_lcp=CgNpbWcQDDIGCAAQCBAeOggIABCABBCxAzoFCAAQgAQ6BAgAEAM6BAgAEB46BwgAEIAEEBM6BggAEB4QEzoICAAQCBAeEBNQAFiphQFgtaIBaARwAHgAgAGNAYgB9hKSAQQzMC4xmAEAoAEBqgELZ3dzLXdpei1pbWc&sclient=img
GillaGilla
Tack för kommentaren och din förra också. Du kanske såg att jag hade ett exempel på trompe l’oeil i arkitekturen också sen i inlägget efter (bild från en spårvagnsstation). Jag minns också en mycket illusoriskt målad kupol i en kyrka i Rom. Finns nog med bland exemplen i din länk.
GillaGilla