Frukostdags

Målning av Hanna Pauli från 1887. Måste lägga in den här för att slippa se inlägget om Busch när jag går in på bloggen. Dessutom är det i dag en gråvit dag med lite snö på taken och inte några direkta tecken på en vår och sommar i antågande. Nåja, vi är ju luttrade när det gäller vädret i det här landet.

Vacker målning är det i alla fall. Säkert är det jungfrun som kommer där med en bricka; tjänstefolk hade ju bättre bemedlade familjer förr.

Här en bild från en annan tid där det också kommer en jungfru och passar upp. Det är på ön Sandskär i Söderhamns skärgård och det är sommaren 1921. Familjen Österlund (dom flesta var döttrar och på bilden finns en ingift man med också) har promenerat över ön till den stora stranden på norra sidan. En strand som numera är borta. Jag har en akvarell av stranden innan den försvann. Bild har du på Arundobloggen här.

Det var August Österlund, mörkblå tidningsman i Söderhamn och far till sju döttrar och en son, som lät bygga den gamla stuga vi har på Sandskär. Det var nån gång på 1860-talet. Det finns en hel bok om stugan och skärgården för den som vill veta mer. Läs på Arundobloggen här. Eller titta på sidan om mina båda böcker här.
Vill du ha ett ex av nån av mina böcker eller båda? Lätt fixat. Kolla på Arundo hur man gör.

2 reaktioner på ”Frukostdags

 1. Aleksandr Sergejevitj mars 26, 2023 / 9:01 e m

  Det svartvita fotot från Sandskär har kvaliteter, med bl a fin bildkomposition och hade nog av Hanna Pauli kunnat förvandlas till en förtjusande oljeduk. Är också som du antyder ett talande tidsdokument som berättar mer än hundra ord.

  När det gäller ’Frukostdags’ framgår det av Wiki-artikel med samma namn att duken kom till i från konsthistorien välkäda Barbizon i Frankrike. Hanna bar då ännu sitt flickefternamn Hirsch, men året var det då hon mötte sin blivande make och konstnärspartner Georg.

  Samma år som det impressionistiska frukostbordet målade hon i Paris i mer naturalistisk stil det välkända ateljéporträttet av sin finländska konstnärskollega Venny Soldan, jfr boken/utställningskatalogen ’De drogo till Paris’ och:

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Portr%C3%A4tt_av_Venny_Soldan-Brofeldt

  Jösses flickor!

  Gilla

  • Gabrielle mars 29, 2023 / 6:00 e m

   Tack för det. ”Frukostdags” är tydligen Hanna Paulis mest kända målning såg jag nånstans. Bra att du påminner om porträttet av Venny Soldan som är så annorlunda och charmig på ett annat sätt. Den har ju mer av det tillfälligas fräschör där hon sitter avslappnad bland en massa ”målarkludd”.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.