Visa omtanke – använd munskydd!

Är sista ordet sagt nu när det gäller munskydden? Ska polletten äntligen ramla ner hos Folkhälsomyndigheten?

Så många som möjligt – och helst alla! – borde bära munskydd i miljöer inomhus där man inte kan hålla avstånd. Det säger i dag Kungl. vetenskapsakademien.
Munskydd ska självklart vara en extra åtgärd och inte innebära att man med munskyddet på känner sig säker och börjar umgås som före pandemin eller slutar tvätta händerna. Dessutom ska man använda skydden på rätt sätt, sätta på skyddet med rena händer och tvätta händerna när man tagit av skyddet. FHM verkar inte tro att vi svenskar skulle klara det…

Smittan sprids längre med den torrare väderlek vi har nu (torrare än sommartid). Det är inte som tidigare genom framförallt stora droppar som ramlar rakt ner och då det kan räcka att stå en bit ifrån. I dag sprids smittan i betydligt mindre partiklar som kan färdas långt. Det räcker inte att stå nån meter från dina medresenärer i en tunnelbanevagn. Med torrare luft färdas Covid-19-partiklarna betydligt längre, och där står du och andas in den luft andra andas ut. Använd munskydd!

Om alla använder munskydd kommer man att trycka ner smittspridningen, sa en deltagare i Vetenskapsakademiens expertkommitté som uttalade sig i radion nyss.

Om alla använder munskydd visar vi omtanke om varandra. Och vi hjälps åt att minska smittspridningen. Det ser ju verkligen ut att behövas nu.

Får du inte tag på såna här s.k. P3-skydd som på bilden så använd skydden du kan köpa på apotek eller sy upp egna skydd. Skydd i tyg finns säkert att köpa här och var på stan också.

Kungl. Vetenskapsakademien, ”Ny rapport om munskydd och ventilation från Vetenskapsakademiens expertgrupp om Covid-19” här.
Sveriges Radio här.

Uppdatering 20 nov: Det är luften inomhus som är torrare och att vi vintertid vistas mer inomhus i kanske dåligt ventilerade rum/lokaler. Se kommentarerna!

Uppdatering 22 nov:
Obs att man kan bära på smitta utan att ha symtom. Det borde vara skäl nog att rekommendera munskydd. Läs artikeln i DN igår om pandemin i Wuhan, ”Därför har Kina och Östasien färre smittade i viruset” här.

2 reaktioner på ”Visa omtanke – använd munskydd!

  1. Hamilton november 20, 2020 / 2:28 e m

    ”torrare väderlek”? Känns inte rätt. Min väderstation visade häromdagen 99 % relativ luftfuktighet. Men du kanske syftar på inomhusklimatet?

    Gilla

    • Gabrielle november 20, 2020 / 2:42 e m

      Javisst, du har rätt. Tack. Det är inomhusluften som är torrare. Vetenskapsakademien skriver i rapporten bl.a.: ”Luftvägsinfektioner sprids som droppsmitta (stora droppar), kontaktsmitta (droppar som sedimenterat på ytor), eller som luftburen smitta (aerosolsmitta). När det gäller dåligt ventilerade inomhusmiljöer är sannolikt smitta orsakad av små droppar och mikrodroppar av särskilt stor betydelse. Under vinterhalvåret har inomhusluften ofta låg fuktighet, som leder till att droppar som utsöndras minskar i storlek och därmed ökar risken för att bli luftburna.” Har gjort en uppdatering, komplettering i inlägget.

      Gilla

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.