Fel ord på p

Jordan B Peterson säger själv att han väljer sina ord med stor omsorg. ”I choose my words very, very carefully”, sa professorn när han blev intervjuad av den engelska journalisten Cathy Newman på Channel 4 News, en intervju som väckt stor uppmärksamhet (finns på Youtube).

Men ”det blev fel” i Skavlan för nån tid sen. Peterson skulle tala om att i länder där jämlikheten mellan könen är stor ökar skillnaderna i temperament och intressen mellan män och kvinnor. Han såg särskilt stora såna skillnader i personlighet mellan könen i Skandinavien. Men han skulle ha valt ordet preferenser, inte personlighet. Den studie i tidningen Science som han hänvisade till handlar om skillnader i preferenser. Karin Bojs skriver om detta i DN i dag. ”Sex olika preferenser ingick: altruism (oegennytta), tillit, positiv reciprocitet (att vara snäll mot sådana som är snälla mot en), negativ reciprocitet (att bemöta ont med ont), risktagande och tålamod.”

Peterson verkar hävda att jämställdhetspolitiken i Skandinavien driver på könsskillnader i ”personlighet”. Men studien i Science handlar alltså om preferenser och visar inte alls på några orsakssamband, den visar bara att samband finns.

Jordan Peterson är verkligen ett sorts fenomen med sitt enorma genomslag. Verkar väldigt påläst och är mycket verbal, talar med engagemang och intensitet om sånt han åtminstone ger sken av att veta väldigt mycket om. Samtidigt har han många kritiker. DN hade häromdan en stort upplagd artikel med rubriken ”Professorn som älskar att vara hatad”. Hur vet dom det? Fånig rubrik, tycker jag.

Lisa Magnusson skriver också om Peterson i DN i dag, bl.a. om hans referenser till ”humrars hierarki som har noll bäring på människor; det är rent nonsens.” Och så detta att Peterson är så extrem även när det gäller mat. Bara kött. Magnusson tycker att Peterson verkar själv vara i behov av en förälder, ”kanske mest av allt en mor, som kan ge honom ett ordentligt mål mat.”

Ja, vad ska man egentligen tro om denne professor? Om hans budskap är luddiga och delvis felaktiga, gör det ändå nytta för vilsna unga män som fås att ta tag i sina liv på ett bättre sätt? Enligt modellen ”ändamålet helgar medlen”. Hm, jag vet inte…

Karin Bojs artikel i DN här. Lisa Magnussons krönika i DN här.

4 reaktioner på ”Fel ord på p

 1. annikabryn november 5, 2018 / 6:31 e m

  Gammal som jag är, kan jag nog inte hålla med om att skillnader vare sig i personlighet eller preferenser ökat med ökad jämställdhet… jag tycker nog JP verkar vara en ganska kaxig herre med tvärsäkra åsikter som passar hans, hm, temperament?

  Gilla

  • Gabrielle november 6, 2018 / 2:37 e m

   Ja, kaxig är han verkligen. Jag tänker inte läsa hans bok med 12 livsregler. Mycket av det han skriver verkar vara nys och nonsens – bl.a. det där om humrarna. Men visst är det intressant – och lite skrämmande också – att han blivit så väldigt känd. Läste en recension av boken här: https://www.svt.se/kultur/per-andersson-om-12-livsregler-ett-motgift-mot-kaos-jag-kanner-mig-aktiverad-i-sjalen

   ”If Jordan Peterson is the most influential intellectual in the Western world, the Western world has lost its damn mind. And since Jordan Peterson does indeed have a good claim to being the most influential intellectual in the Western world, we need to think seriously about what has gone wrong. What have we done to end up with this man?” skriver Nathan J Robinson i Current Affairs. En väldigt lång artikel, men jag ögnade mig igenom den ändå. Intressant och avslöjande om hur mycket nys och nonsens Peterson kommer med. Här: https://www.currentaffairs.org/2018/03/the-intellectual-we-deserve

   Gilla

 2. Bert Bodin november 9, 2018 / 11:04 f m

  Han inger verkligen inte något förtroende. Snarare tvärtom. En liten Trump.

  Gilla

  • Gabrielle november 10, 2018 / 12:40 e m

   Ja, ”en liten Trump” känns rätt träffande. Tänk om det kunde komma fram en motkraft i form av en klok stark – och helst samtidigt karismatisk – person med balanserade och väl underbyggda åsikter om dom ämnesområden Peterson behandlar och som kunde använda digitala medier enl modellen Peterson och slå igenom stort på samma sätt som han genom Youtube, twitter osv. ”En nåd att stilla bedja om…”

   Gillad av 1 person

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.