Världens undergång

Har du sett ”I väntan på Armageddon”, dokumentär av en norsk filmare och som ligger på SVT Play? Originalets titel är ”Praying for Armageddon” vilket säger mer om vad det handlar om. Filmen är gjord 2023 men före 7 oktober.

Det handlar om den extremkristna högern i USA – s.k. evangelikala kristna – som förbereder sig för ”slutstriden om världsherraväldet som blir alla krigs och Armageddons moder”. Enligt filmen är 30% av väljarna i USA evangelikala kristna. Flera av pastorerna inom rörelsen står Trump nära.

För mig förefaller de här människorna som riktiga knäppgökar men de är förstås farliga knäppgökar. De stöttar Israel till 100% och vill kasta ut ut palestinierna, och så kämpar och lobbar de för att det ska bli ett storkrig. Världens undergång är nära och vi kan ingenting göra för att hindra det. Rörelsen välkomnar undergången för när Armageddon kommer innebär det Jesus’ återkomst på jorden. Han ska leda slutstriden, och han kommer iförd en blodfläckad mantel och med vapen i hand ridande på en vit häst. Jesus är inte alls någon fredsfurste som vill att vi ska ”vända andra kinden till”. Tvärtom. Det ska bli en strid där rättrogna kristna dödar alla andra. Vissa av våra fiender vet vi redan om, säger en av de intervjuade och nämner homosexuella och transpersoner. Självklart är rörelsen också mot abort.

I filmen visar man även hur israeliska bosättare handgripligen tar ifrån palestinier deras bostäder. Etnisk rensning i stor skala pågår. Ja, usch, det är en lång och upprörande film. Här finns bl.a. scener med indoktrinerade amerikanska barn som upprepar det här extremkristna budskapet. Hemskt!

Länge sen jag bloggade om religion. Tänker som tidigare att världen skulle vara en bättre plats att leva i om vi bara kunde ”deleta” all religion. Religiösa övertygelser och de handlingar de lett till har varit av ondo i stor del av mänsklighetens historia och är det fortfarande i dag. Gör mer skada än skapar något gott, tycker jag. Fast förstås, den som vill bekänna sig till en religiös tro och mår bättre av det ska förstås göra det – men med villkoret att ens tro är en ren privatsak.

Ja, den stora nyheten annars är att det äntligen är vår i Vasastan. Varmt och soligt. Fullt med folk på uteserveringarna, ungdomar med vita mössor syns lite överallt. Som vi väntat på det här!

2 reaktioner på ”Världens undergång

  1. Karin maj 2, 2024 / 10:19 f m

    Skrämmande! På sätt och vis motsvaras den kristna högern i USA av (delar av) de den ryskortodoxa kyrkan i Ryssland. Dess patriark, Kirill, står Putin nära och Putin behöver den ortodoxa kyrkan för att rättfärdiga sitt krig och för att förklara för alla sörjande anhöriga att deras söners uppoffringar inte varit förgäves i kampen mot Antikrist.

    Gilla

    • Gabrielle maj 5, 2024 / 12:40 e m

      Ja, usch för Putin och hans anhang! Ryssland måste ju nu ses som en riktigt skurkstat – trots Tolstoj, Rachmaninov och allt annat värdefullt från den ryska kulturen.

      Gilla

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.