Operahus ”i fritt fall”

Operahuset 1907. Foto: Okänd. Objekt-ID Stockholms stadsmuseum, Fotonr. D 474

På bilden ovan är operahuset fortfarande ganska nytt. Det byggdes på 1890-talet och invigdes 1898.

Operahuset skymtar här bakom iransk demonstration på torget i oktober 2022.

Hörde på radions P1 om att Kungliga Operan firar 250 år i dag. Men att själva operabyggnaden tyvärr är i erbarmligt dåligt skick. Stenar som lossnar från fasaden, det regnar in, toaletter som inte fungerar som dom ska m.m. Den som berättade sa bl.a. att det nu i många många år eftersatta underhållet och det förfall som det lett till kan bero på en ”beröringsskräck hos politikerna”. Dom kan inget om klassisk musik, dom förstår sig inte på klassisk musik – och så låter dom bli att underhålla operahuset. Han talade om ett operahus i fritt fall. Det händer ingenting och huset förfaller. Låter helt förfärligt.

Räknar man tillbaka 250 år blir det 1773 och det var då Kungliga Operans första föreställning gavs – då i Bollhuset vid Slottsbacken. Sedan byggdes Gustav III:s operahus vid Gustav Adolfs torg. Det var i det operahuset som Gustav III mötte sitt öde på maskeradbalen den där kvällen i mars 1792. Utvändigt såg byggnaden ut ungefär som Arvfurstens palats – UD – som ligger tvärs över torget.

Har alltid tyckt att det var synd att man rev Gustav III:s operahus, men det hade förstås varit ännu mer omöjligt omodernt i dag än dagens operahus, som nu förfaller och långtifrån motsvarar dagens krav. De som jobbar i huset känner i alla fall kärlek till huset och tycker det vore en nationell kulturkatastrof om man inte raskt åtgärdar förfallet. Både en genomgripande renovering och en utbyggnad behövs. Detta har dragits i långbänk, år från år… Vad trist!

Operan ligger mitt hjärta nära. Jag tycker om opera. När jag var barn var vi ibland i Stockholm och fick följa med föräldrarna och morföräldrarna på föreställningar som Carmen, Aida, Rigoletto. Under åren jag pluggade i Stockholm gick jag ofta på operan. Man kunde sitta på 3:e raden för en mycket billig penning. Att man inte kunde se Julia i balkongscenen i Prokofjevs ”Romeo och Julia” gjorde inget (balkongen doldes av ridåns nederkant). Sedan har det varit lite fram och tillbaka med operabesöken. När våra pojkar var små hade dom faktiskt en operaperiod, dvs vi tog med dom både på stora operan och på Folkoperan och dom gillade det. I dag är det rätt länge sen jag gick på operan. Men det ska bli av igen, var så säker!

Jag tycker att operakonsten är en sorts allkonstverk: sångarna och skådespelandet, musiken med Hovkapellets alla musiker, dramatiken, ofta också en fest för ögat genom scenografin, vackra dräkter, spännande miljöer på scenen med mera. Läs mer om Kungliga Operans historia här, där finns även en bild på det gamla gustavianska operahuset. Och på Youtube finns en snutt om jubileet här.

Skärp er nu, politiker! Skjut till rejält med pengar till renovering och utbyggnad av operahuset. Fixa det innan huset rasar ihop helt.

4 reaktioner på ”Operahus ”i fritt fall”

 1. Aleksandr Sergejevitj januari 19, 2023 / 6:00 e m

  Få av bloggens läsare invänder nog mot din passionerade plädering för opera som en konstform med fullt existensberättigande i det moderna samhället, i sin egenskap att vara just det du kallar den: allkonstverk.

  Raska tag är säkert som du skriver av nöden med tanke på pågående förfall och tekniska olägenheter.

  Men beslutsläget för statsmakten (och staden) måste ses i ett sammanhang där man tar ställning till dom förslag som finns sedan mer än tio år om att Stockholm bör följa exemplet från det man redan gjort i systerhuvudstäderna Köpenhamn och Oslo: bygga ett helt nytt, tidsanpassat operahus. Inte vid Gustav Adolfs torg, utan i annat läge.

  Att man pausat beslutsprocessen kring redan utarbetade förslag om upprustning och tillbyggnad, jfr

  https://vaxer.stockholm/projekt/operan-byggs-om/

  tycker jag verkar klokt, sedan jag läst argumenteringen här:

  https://www.svd.se/a/2Gk1Ky/bygg-inte-om-operan-bygg-nytt-musikhus

  och här:

  https://www.svd.se/a/mRwro4/bygg-nytt-operahus-i-masthamnen

  Är det inte så som miljonerna (som nog innan allt står färdigt blir miljarder) bör satsas? I en toppfunktionell och smakfull operainteriör för storpublik, innesluten i en arkitektur som vänder ansiktet mot Stockholms inlopp och därmed tar upp konkurrensen med det som danskar och norrmän redan åstadkommit!

  Gilla

  • Gabrielle januari 22, 2023 / 3:48 f m

   Tack för intressanta länkar. Jag är inte emot tanken att bygga ett nytt modernt operahus i Masthamnen. Det verkar ju vara bättre använda pengar.
   Frågan är sen bara: vad gör man med det nuvarande operahuset? Renovera lite lagom och använda till vissa operor? Eller låta förfallet fortsätta byggnaden är bortom all räddning och sen riva?

   Gilla

 2. Bert Bodin januari 23, 2023 / 3:39 e m

  Men varför har man inte skött om huset kontinuerligt, kan man undra. Då kanske läget hade varit ett annat.
  Kanske ska man satsa på nytt operahus? Men då är det väl dags att skaffa en tomt nu. Var nu det skulle vara.

  Gilla

  • Gabrielle januari 26, 2023 / 9:30 f m

   Dålig planering, eller snarare ingen planering alls. Och så är det ju en beprövad metod att låta förfallet fortsätta så det blir dags för rivning sen. Dumt. Kortsynt. Korkat.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.