Skönhetens förlorade liv

Den som injicerat Botox mot rynkor får delvis förlamade muskler i ansiktet och dämpar därmed sin egen förmåga att visa känslor med ansiktsuttryck. Andra människor kan därför ha svårare att förstå och avläsa reaktioner hos en person med Botox-behandlat ansikte. Men det är tydligen värre än så.

För att förstå andra avläser vi inte enbart deras ansiktsuttryck utan härmar dom i viss mån själva – och det är en grund för förståelsen. Minsta baby härmar ansiktsuttrycken hos personer barnet har kontakt med och så fortsätter vi hela livet. Som det står i Ny Teknik: ”Processen ger en återkoppling till hjärnans spegelneuroner, och är en förutsättning för att tolka och förstå känslor hos andra. Nu visar amerikanska forskare att injektioner med Botox stör processen.” Man har testat med två olika grupper där den ena fick Botox insprutat och den andra gruppen behandlades med nåt annat som inte förlamade ansiktsmusklerna (s.k. dermal filler). Botoxgruppen hade signifikant svårare att uppfatta känslor hos andra.

Man vill bli rynkfri och vacker och på kuppen förstör man en del av sin sociala förmåga. Sen kan man knalla runt där med sitt släta vackra ansikte och bli missförstådd och missförstå andra. Lite hårddraget, visst, men i alla fall… På sätt och vis kan man se det som att man bygger som en mur runt sig själv och tappar nåt av det absolut viktigaste i livet: förutsättningarna att ha så bra kontakt med andra som möjligt.

Just den här kopplingen kropp-själ (eller muskler – tankar/känslor) tycker jag är väldigt intressant – hur sammantvinnat det är. Vi speglar den andres ansiktsuttryck med våra egna småmuskler och kan därmed bättre förstå den andres känslor. Fascinerande.

Artikeln i Ny Teknik heter ”Botox minskar din empati”. Jag hittar den inte på webben men ser att Psykologbloggen skrivit om forskningsprojektet här.  Och en artikel på engelska om forskningsprojektet finns här.

14 reaktioner på ”Skönhetens förlorade liv

  1. Bert juni 2, 2011 / 1:33 e m

    Exakt så är det. De som fixar sig med botox och andra ”fillers” ser korkade ut. Tankeförlamade, skulle man kunna säga.

    Gilla

    • Gabrielle juni 3, 2011 / 9:05 f m

      Ja, trist. Och tydligen ser dom inte bara korkade ut utan blir det också skulle man kunna säga.

      Gilla

  2. Gabrielle Björnstrand juni 2, 2011 / 1:57 e m

    Ja, så måste det ju vara.
    Jag har ibland undrat också, hur det ”känns” att kyssas med de där uppumpade läpparna. Måste inte själva känseln bli decimerad?
    Så, även där väljer man skenet, före känslan.

    Det värsta av allt, är nog att de här tjejerna som börjar operera om sig vid trettio inte verkar tänka ett dyft på hur de kommer att se ut vid femtio, sextio. Men man har ju sett dem, skräckexemplen från USA.

    Jag hade just tänkt skriva en blogg om att bli äldre. Återkommer.

    Gilla

    • Gabrielle juni 3, 2011 / 9:02 f m

      Ja, det är rätt förfärligt. Det är väl för att när man är ung (dom flesta unga, gissar jag) tänker man inte mer än max ett par år framåt. Utblicken över livet är verkligen väldigt olika beroende på var man befinner sig i det.
      Det där med läpparna har jag inte tänkt på förut, men så är det nog: känns mindre. Inte bra!

      Gilla

  3. Björn Nilsson juni 2, 2011 / 7:23 e m

    Jag såg något påpekande om att botoxade yngre USAmerikanska skådespelerskor aldrig kommer att klara av att göra de karaktärsroller som äldre icke botoxade engelskor fixar galant. De förra har sumpat bort ansiktet med sin rörlighet som är en av aktörens viktigaste verktyg. Antar att det var exempelvis Helen Mirren som man tänkte på vad det gäller engelska sidan. Och vem vill se Miss Maple i botox-version? (Och hur mycket talang har egentligen de där botox-bönorna, om man nu skall banka ner dem en bit till i skoskaften?)

    Gilla

    • Gabrielle juni 3, 2011 / 9:10 f m

      Intressant. Möjligheterna öppnar sig alltså för icke-botoxade engelska skådespelare. Men det blir inte lätt för amerikanerna som ju helst vill ha allt på amerikanskt maner. Ibland tänker jag att dom nog t.o.m. har svårt att förstå brittisk engelska.

      Gilla

      • Björn Nilsson juni 3, 2011 / 11:58 f m

        Jag såg faktiskt tidningsrubriker tidigare i veckan om att en engelska (som tydligen pratade någon sorts dialekt) lyfts bort från en USAmerikansk Tv-soppa för att det antogs att folk inte förstod vad hon sa.

        Gilla

        • Gabrielle juni 4, 2011 / 8:19 e m

          Hm, ja, jag tror inte ens det behövs en dialekt…

          Gilla

  4. Christina juni 2, 2011 / 11:49 e m

    Jag har också läst om dessa forskningsresultat, och de överraskar inte precis. Alla pusselbitar faller på plats.

    Att det skulle se vackrare ut har jag också svårt att förstå, det ser ut som folk har blivit getingstuckna snarare än skönhetsopererade 😉

    Gilla

    • Gabrielle juni 3, 2011 / 9:11 f m

      Hi hi…att gå omkring och se getingstungen ut kan ju inte riktigt vara vad man tänkt sig. 🙂

      Gilla

  5. Anna juni 3, 2011 / 10:06 f m

    Mycket intressanta forskningsrön! Det kanske finns ett ”socialt handikapp” redan från början hos den som väljer att vanställa sig med botox och fillers. Och så blir det än värre när de omedvetna speglingarna och empatin påverkas! Hu!
    Jag såg debatt förra veckan om dom här ”skönhetsbehandlingarna”, mest om vem som har rätt att utföra dem. Idag vemsomhelst… En av dessa entreprenörer (såg ut som det där lilla gummitrollet vi hade när vi var barn med äppelkinder och trutmun) menade att den viktigaste egenskapen hos utförarna var Sinne för Estetik! Hon måste ha ansett sig besitta detta själv.
    Jag hoppas att många nu börjar reflektera kring varför man gör detta och vad ett skönhetsideal egentligen är. Mycket synd om alla ungdomar som kommer att förlora så på det om några år.

    Gilla

    • Gabrielle juni 4, 2011 / 10:41 e m

      Hm, ja så kan det vara: att dom redan har ett socialt handikapp dom som väljer att botoxa sig och silikona sig och allt vad det är. Att vem som helst har rätt att göra ”skönhetsbehandlingar” låter ju verkligen inte riktigt klokt! I detta land där vi är så noga med kontroll av det ena och det andra.
      Mecki hette det där trollet förresten. Ser att det verkar vara en samlingspryl nu för tiden. Finns tydligen i porslin också.
      Vart Mecki tog vägen hos oss vet jag inte. Han åkte väl ut i nån röjning.

      Gilla

  6. Malina mars 17, 2014 / 10:50 f m

    Hej, tack för ett bra inlägg 🙂
    Har suttit och läst om Botox på botoxguiden.

    Jag funderar på att göra en rynkbehandling med Botox men har inte vågat tidigare. Har väldigt djupa rynkor och vill gärna bli av med dem. Många ser Botox som en dålig sak men personligen tycker jag att man ska göra det man mår bra av.

    Gilla

    • Gabrielle mars 17, 2014 / 11:26 f m

      Hej, Malina. Jag håller med dig om att man ska göra det man mår bra av.
      När det gäller att spruta in Botox mot rynkor så säger alltså en del forskare att man därigenom riskerar att förstöra en del av sin sociala förmåga. Det är möjligt att vissa mår bättre att vara fria från rynkor än att ha en god social förmåga. Var och en ska förstås välja själv vad man vill tro på och vad man vill göra.
      Du hade länk i din kommentar men den tog jag bort. Dom som är intresserade kan googla fram webbsidan själva istället.

      Gilla

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.