Fransksurr

”Jag hade en gång en båt…. ”
Två kvinnor och en man för länge sen, så länge sen. Mannen vid årorna är Guy de Maupassant, fransk författare, som levde 1850 till 1893. Damerna i aktern är inte lika kända men för fullständighetens skull: Mme Straus i vitt och Mme Lippman i svart (vill du veta mer om damerna: titta på Wikipedia på fr., länk nedan). Bilden är från 1889.

Guy de Maupassant var min pappas favoritförfattare. Jag tror han hade alla hans verk på franska. Och i hög ålder läste han Maupassant. Själv var jag duktig i franska som ung. Efter studenten pluggade jag språket en höst på Institut de Touraine i Tours. Blev väldigt mycket frankofil. Men successivt under alla år som gått har jag glömt väldigt mycket. Tyvärr. Min franska har vittrat iväg nånstans eftersom jag inte hållit den igång.

Men minsann, här pågår ett experiment. Ska jag kunna väcka min gamla skalle och hitta franska därinne nånstans? Jag försöker, bl.a. med hjälp av Guy de Maupassant. Har läst en novellsamling av honom nu med hjälp av en lätthanterlig ordbok på min Ipad. Funkar fint. Lämplig sysselsättning under karantänen. Och när jag är ute och promenerar i snösörjan har jag dom senaste dagarna märkt att jag talar lite tyst på franska för mig själv innanför andningsskyddet.

Guy de Maupassant var produktiv. Han gav ut sex romaner och ett mycket stort antal noveller och hade framgång med sitt författande. Han var vän med Gustave Flaubert som t.o.m. undervisade honom i skrivande. Flaubert grälade på honom ibland och sa ungefär så här: ”Alldeles för många kvinnor, alldeles för mycket rodd, all den där träningen! Du föddes för att skriva!” Maupassant var seglare, ägnade sig åt utomhussport som rodd m.m. Och han ägnade sig åt kvinnor – älskarinnor och prostituerade. Han var nog sexmissbrukare. Redan som ung fick han syfilis som så många andra den där tiden. Förfärlig sjukdom som man ju inte kunde behandla på den tiden, långt innan penicillinet kom.

Det mesta Maupassant skrev gjorde han under bara tio år, 1880-1890. Sen blev han allt sämre, fick kramper och hallucinationer och började se så dåligt att han inte kunde skriva. Han måste ha lidit väldigt, och han försökte ta livet av sig. Han blev alltmer påverkad mentalt, och det slutade med att han togs in på sinnessjukhus. Han dog där bara 43 år gammal. Usch ett sånt hemskt slut han fick, stackars Maupassant!

Men en fantastisk författare var han, verkligen en novellernas mästare. Jag håller med min pappa.
Bilden ovan tog jag från den franska Wikipediasidan här.

2 reaktioner på ”Fransksurr

 1. Aleksandr Sergejevitj januari 18, 2021 / 3:27 e m

  Du har ett par gånger tidigare varit inne på att väcka din ’slumrande fransyska’ till nytt liv; grattis till att du nu gjort slag i saken! Många lustfyllda timmar ligger framför dej.

  Att starta i Maupassant-ändan är inte det sämsta. Som förnämlig stilist, särskilt i kortformatet, tål M. att jämföras med en mästare som Anton Tjechov. Liksom i Tjechovs fall har hans historier utgjort en rik källa att ösa ur för filmskapare.

  T ex gjordes den som väl kan betraktas som hans kändaste novell – ’Boule de Suif’ (’Fettpärlan’) till filmframgångar både på 30- och 40-talet. På den här sidan av millennieskiftet stod franska televisionen över en treårsperiod för en storsatsning, när man i en serie lät kvalitetsregissörer som Claude Chabrol förpassa hela tjugofyra av hans berättelser till TV-filmer i formaten 1 resp. en 0,5 timme. Om du på YouTube söker på ’Chez Maupassant’ belönas du rikligt.

  På YouTube finns också flera verk av M. som hörböcker, om du vill vänja inte bara ögat, utan också örat vid den franska intonationen.

  Maupassant var som du redan märkt, en skarpsynt iakttagare av det mänskliga psyket. Flera av hans formuleringar är i aforism-klass. Här, med mitt försök till översättning, ett par rader med kärleken (eller måste det inte vara förälskelsen?) som tema:

  ”Le baiser frappe comme la foudre, l´amour passe comme un orage, puis la vie, de nouveau, se calme comme le ciel, et recommence ainsi qu´avant. Se souvient-on d´un nuage?”

  ”En kyss drabbar som ett blixtnedslag, kärleken drar förbi som ett oväder; sen lugnar sig livet, så som himlen gör, och återgår till vad det var. Kommer man ihåg ett moln?

  Gilla

  • Gabrielle januari 20, 2021 / 8:31 e m

   Merci beaucoup! Uppmuntrande kommentar. Tack för tips om filmerna på YouTube. Visst, det är viktigt att även lyssna på språket, inte bara läsa och dechiffrera med lexikon på Ipad. Drömmer så smått om en resa till Paris… Kan det bli möjligt tro? I höst, kanske. Fint citat där. Googlar och ser att det är från Pierre et Jean.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.