Sommarläsning

För en tid sen upptäckte jag en för mig ny författare: J.M. Coetzee. Jag läste ”Onåd”. Originaltiteln är ”Disgrace” och boken kom ut 1999. Jag borde väl ha känt till Coetzee kan man tycka: han fick Nobelpriset i litteratur 2003. Men jag har aldrig haft vanan att alltid läsa något av årets Nobelpristagare så jag har missat honom.

”Onåd” handlar om David, en vit medelålders universitetslärare i Kapstaden. Han har en affär med en av sina unga kvinnliga studenter och efter en dispyt med universitetsledningen väljer han att sluta som lärare. Sen besöker han sin dotter som bor på en gård på landsorten. Där gården ligger bor nästan enbart svarta. Det finns starka spänningar och maktbalansen mellan svarta och vita vacklar. En hel del riktigt otrevliga saker sker och David försöker hantera det. Jag förstår verkligen den ångest han känner när han inte riktigt kan skydda sin dotter från det som händer.

”Onåd” gav mersmak. Mycket bra bok! Välskriven och engagerande. Intressant och för mig helt ny miljö och tidigare okända förhållanden. Kanske blir det som med Julian Barnes där jag kom i en Barnesperiod och läste bok på bok. Jag tar nog en till Coetzee endera dagen. Men först ska jag läsa ut en bok av Ishiguro, Nobelpristagare 2017: ”Den otröstade” (lite långsam och konstig, som en dröm men ändå märkligt fängslande). Och så har jag ju en bok på franska på gång: Patrick Modianos ”Rue des boutiques obscures” om en man som förlorat minnet och försöker ta reda på vem han är. Modiano är också Nobelpristagare, fick det 2014.

4 reaktioner på ”Sommarläsning

 1. Aleksandr Sergejevitj juli 5, 2022 / 10:59 f m

  Jag gläder mej med dej över att du nu i listan över ‘dina’ franska författare inkluderar Patrick Modiano. Temat i boken du nu har på gång – sökandet efter den egna identiteten och det förflutna – går ju som en röd tråd genom Modianos författarskap; man kan väl rentav säja att det utgör hans besatthet.

  Kanske ger boken mersmak. Om du överväger att läsa något ur PM:s sena produktion, kan jag varmt rekommendera ’Dora Bruder’, som man kan beskriva som ett mellanting mellan en roman och en dokumentäerande bok. För mej en stark läsupplevelse, innesluten i en tämligen slank volym med riklig fotodokumentation. Fransk Wiki-artikel om boken här: https://fr.wikipedia.org/wiki/Dora_Bruder

  Gilla

  • Gabrielle juli 6, 2022 / 8:22 e m

   Tack för det! Jodå, Modianos ‘Dora Bruder’ har vi också. Just nu ligger franskan still eftersom jag glömde min pågående Modiano i stugan. Men jag ska snart dit och kan lätt ta upp tråden då. Det är trevligt att M håller sig till ganska modesta volymer. Om han skrev som Knausgård blir ju tröskeln en hel del högre, särskilt om dom många sidorna är på franska också.

   Gilla

 2. Bert Bodin juli 7, 2022 / 3:33 e m

  Har heller inte hittills läst något av Coetzee. Kanske dags.
  Just nu försöker jag ta mig igenom John Ajvide Lindqvists ”Vänligheten”. Måste säga att den är lite seg. Skräck!?? Nja – inte efter 250 sidor i alla fall. Vi får väl se.

  Gilla

  • Gabrielle juli 7, 2022 / 10:22 e m

   Ajvide Lindqvist har jag inte läst nåt av, men sett nån filmatisering. ”Låt den rätte komma in” var det. Ingen ny Coetzee på gång här än, men det finns en i kön. Får bli lite senare. Sommaren är lång. Hoppas klämma in lite mer paddling också, har bara blivit lite sånt än så länge.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.