Vinterbilder

Här kommer en gammal oljemålning gjord av en Hälsingekonstnär nån gång på 1870-talet, tror jag. Han hette Karl nånting. Jag minns inte hans namn just nu, har inte tillgång till målningen, bara bilden, och kan inte riktigt tyda signaturen. I alla fall blev jag inspirerad att lägga in denna gamla bild av rejäl vinter på en gård nånstans i glesbygden för länge sen när jag via Fredman på Kvarnberget hittade betydligt modernare bilder av vinter i Sverige – i akvarellform. Se nedan. Här kommer först 1800-talsbilden:

DSCN0683_edit

Fredman på Kvarnberget bloggar om Ted Ströms Vintersaga och hans akvareller – här. Samma musik och bilder finns förstås också hos Ted Ström – här.

Tillägg 2013-08-10: I ett gammalt brev skrivet av en av tidigare ägarna till målningen ovan hittar jag följande lilla uppgift: ”Carl Ekström, kallad Gubben Noak, var en 1-armad (?) målare, troligen ambulerande”.

3 reaktioner på ”Vinterbilder

  1. Ted Ström augusti 12, 2013 / 5:41 e m

    Hej. Kul att du upptäckt mina vinterbilder, både i akvarell- och musikform! Jag har nu äntligen fått min samlingsbox (2 cd – 30 låtar) klar. Läs gärna mer om den på min hemsida, tedstrom.se. Hälsar Ted

    Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.