Flytt av grav 1828

Nu kommer det lite gammalt släktgrejs igen. Nyss skrev jag om min gamla anfader Lars Rolander i inlägget Efterlysning. Nu ska det handla om en annan gammal anfader: kyrkoherden Peter Reinhold Svensson i Höreda, Småland. Han tillträdde sin tjänst där efter att ha blivit utnämnd av Karl XIV Johan. Jag har ett gammalt tidningsurklipp som berättar om hur det gick till.

Svensson markerade sin inställning redan i sin inträdespredikan då han förkunnade från predikstolen: ”Jag har utvalt Eder och I haven icke utvalt mig”. I artikeln står det att man redan nu började ana ”att det sannerligen inte var vem som helst, som blivit kyrkoherde i Höreda och att ett rätt så hårt andligt och världsligt regemente tagit sin början”.

När P.R. Svensson tillträdde var kyrkan i stort behov av renovering: spåntaket var ”illa medfaret. Murarna smutsiga och spruckna. Ohygieniska adelsgravar under kyrkgolvet.”

Svensson ville ha bort dom där gravarna under golvet. Det var förstås en känslig fråga. Här fanns en familjegrav för släkten Armfelt på Hunnerstad, nånstans i Höredatrakten. Efter långa och delvis hetsiga underhandlingar med familjen Armfelt kunde man så småningom fatta beslut om att flytta den armfeltska graven från platsen under kyrkgolvet till en plats på kyrkogården som ”den högvälborna änkefru Armfelt på Hunnerstad” fick välja ut. Församlingen lämnade enhälligt sitt bifall och lovade hjälpa friherrinnan att flytta graven.

Hunnerstad säteri. Bild från 2018. Mer information här.

Som brukligt var skulle sedan protokollet från beslutsmötet läsas upp från predikstolen. Den friherrliga familjen Armfelt var med i kyrkan och satt på sina reserverade platser. Kyrkoherden hade inte hunnit långt i protokollet förrän en av baronerna Armfelt reste sig, ”knöt näven mot kyrkoherde Svensson, öppnade demonstrativt bänkdörren och avlägsnade sig med klingande sporrar och bullrande steg för att till sist slå igen kyrkdörren med en ljudlig smäll. Någon påföljd blev det inte på baronens obehärskade uppträdande ty man hade stor och underdånig aktning för adelsfamiljerna på orten, men hade det varit en enkel odalman, som stört kyrkofriden, hade han nog både fått böta och sitta i stocken. Emellertid hade kyrkoherde Svensson skaffat sig en fiende, och det var inte den siste han fick, under de 37 år han sökte genomföra sitt kyrkliga och sociala välfärdsprogram.”

Jag funderade på det där att straffas genom att ”sitta i stocken”. Var det så fortfarande på 1820-talet? Ja, enligt Wikipedia avskaffades straffet definitivt först 1841 i Sverige.

Hittade en sida hos Projekt Runeberg där man skriver om ”Armfeltarna på Hunnerstad och deras närmaste” och om gravflytten här. Om artikeln jag citerat ur ovan: Nån har skrivit med blyerts (troligen min pappa) att klippet är från 26/11 1958. Ur vilken tidning syns inte, men skribenten hette Johannes Westenius, och han var då kyrkoherde i Höreda enl handskriven notering.

P.R. Svensson är inte glömd. Han steg så småningom i graderna från kyrkoherde till prost. I Höreda finns en väg som heter Prosten Svenssons väg. Och för att nu knyta ihop det hela ytterligare: Prosten Svensson gifte sig med Charlotta Rolander, dotter till gubben vars porträtt jag letar efter. I gamla släktpapper hittade vi en teckning som Charlotta gjort tillsammans med dottern Amala 1843. Teckningen visar Höreda prästgård och familjens barn som leker i snön. Trevlig teckning med delvis svårläst text. Titta här: Gammal teckning.

En reaktion på ”Flytt av grav 1828

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.