Blue Bird of Hull

”Det var ‘Blue Bird’ av Hull, det var ‘Blue Bird’, en brigg
som med sviktade stumpar stod på,
över Soten i snöstorm med nerisad rigg,
själva julafton sjuttiotvå.”

Så lyder första strofen i Evert Taubes Balladen om Blue Bird av Hull, en ganska ruskig historia om en händelse 1872.
Men det där med stumpar vad var det? Ja, det har jag förstås googlat på. Hittar den här förklaringen: ”Undermärsseglen på ett fullriggat fartyg, alltså de näst nedersta seglen på varje mast, benämndes stumpar.”

När det stormade och övriga segel var nedtagna funkade stumparna som stormsegel. Blev stormen ännu värre kunde stumparna ”sviktas”. Det innebar att man surrade upp ena halvan av seglet så det bara blev en liten trekant kvar. ”Att segla eller ligga bi för sviktade stumpar var en överlevnadstaktik då fartyget i stormförhållanden inte längre kunde manövreras”, läser jag på en sida. Soten då? Det var Sotefjorden på Västkusten.

Briggen Tre Kronor av Stockholm. Foto: Tre kronor. Anton Stenros. Lånat bilden från stockholmshamnar.se.

Varför detta nu då om termer från gamla segelfartygens tid? Det är förstås Lars Rolander som spökar igen. Han lämnar mig ingen ro, denna gamla anfader. Han var inte bara med på en segling till Kina 1788-90 med Ostindiska Kompaniet utan senare i livet var han delägare i ett fartyg som gick i handelssjöfart. Så nu letar jag runt på nätet om olika typer av segelfartyg – bark, brigg, skonare, skonertbrigg, brigantin m.m. Brigg har namn efter briggseglet som satt nedtill på den bakersta masten.

På bild nr 2 ser du hur det ser ut när man seglar med sviktad stump. Foto: Korhan Koman. Tre Kronor under seglats i Finska viken.

En hel del om olika fartygstyper hittar jag i boken ”Mannen som försvann” som jag skrev om här. Det finns en blogg om boken och om den stackars Fredrik Hippolyte von Schantz, som försvann i vattnen strax utanför Godahoppsudden 1864 – här.
Vill du läsa mer om Briggen Tre Kronor kan du titta här.

3 reaktioner på ”Blue Bird of Hull

  1. stureh januari 5, 2023 / 10:25 f m

    Hej! Bilden av Tre Kronor af Stockholm som du lånat av Stockholms Hamnar är tagen av Anton Stenros och han har givit rätt att använda bilden när man skriver om Tre Kronor af Stockholm. Jag tror knappast att han har något emot att den används här men du får gärna uppdatera med hans namn. En annan bild av Tre Kronor af Stockholm med just sviktade stumpar har tagits av Korhan Koman under seglats i Finska viken för några år sedan. Den togs just för att användas för upplysande ändamål och du får gärna lägga upp den om du vill

    Gilla

    • Gabrielle januari 5, 2023 / 10:39 f m

      Hej! Stort tack för det! Har kompletterat med fotografnamn och lagt in bild på sviktad stump.

      Gilla

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.