Badsommar?

Har du hunnit bada mycket i sommar då?
Och hur är det förresten med badmodet? Kan inte påstå att jag följer med så mycket när det gäller det. Ska det vara minimal bikini nu och för herrarna badbyxa modell stringtrosa kanske? Eller nåt mer diskret, inte fullt så avslöjande?

Förr i tiden – för riktigt länge sen – badade man naken i den mån man badade alls (enligt wikipedia). Sen kom så småningom baddräkter för kvinnor i ett utförande som mer liknade klänningar och nån motsvarande ”välklädd” variant för herrarna. Först nån gång på 1920-talet kom mer kroppsnära plagg där armar och ben till stor del lämnades bara. Den här baddräkten provade jag för att ev lägga ut en bild på mig själv iförd den i bloggen. Men sen beslöt jag mig för att göra så här istället:

Baddräkten är troligen från 1920-talet. Hatten passar förstås inte alls till – en riktig anakronism i sammanhanget. En s.k. Tilley-hatt inköpt i Sydney för ett par år sen.

Så här kunde en baddräkt för herrar se ut. Det är Ronald Reagan som badvakt 1927.

På 1930-talet gjorde man reklam för yllebaddräkter. Så här kunde det stå:

”De åtsittande yllebaddräkterna ha efterhand helt undanträngt de rysliga, oformliga bomullsdräkterna, man såg för några år sedan. Yllebaddräkter äro betydligt dyrare att anskaffa, men i gengäld sitta de bra och framhäva kroppens slanka linjer. Man kommer heller inte att frysa, när man kommer upp ur vattnet. Ylle har en härlig egenskap att bevara kroppens värme, och man kan lugnt låta baddräkten torka på kroppen utan att riskera en förkylning.” (ur Hemmets Veckotidning sommaren 1931). Och så här såg dom ut:

”Den moderna sjöjungfrun ser drömmande ut över det solglittrande havet, där hon hämtar hälsa och friskt humör till arbetet inne i den dammiga staden” står det under bild 2 av dom här två.

Som vanligt: lite större bilder om du klickar på dom.

Andra bloggar om: , , , ,

12 thoughts on “Badsommar?

 1. Anna juli 22, 2010 / 10:11 e m

  När jag var barn – vilket betyder 1950-talet – badade vi ibland tillsammans med morföräldrarna. Min morfar hade en baddräkt som mycket liknade Ronald Reagans. Men han var nog inte lika tjusig och muskulös, förstås.

  Gilla

  • Gabrielle juli 23, 2010 / 10:53 f m

   Hm, nej just det, han var ju en spädare byggd typ. Det här med yllebaddräkt minns jag också. Vi hade ju såna själva nån sommar som barn. Röda, tror jag. Baddräkten var tjock, stickig, otrevlig – inte alls skön att ha på sig efter den tidens långa bad där man var i så länge att läpparna skiftade i blått efteråt. Och så var det nåt väldigt trist barnsligt över den där yllebaddräkten. Inte ville jag ha en sån!

   Gilla

 2. Göran juli 24, 2010 / 9:59 f m

  När jag jobbade i Libyen för några år sedan var baddräkter för kvinnor i princip förbjudna. Om kvinnorna alls badade på allmänna stränder gick de ut i vattnet fullt påklädda och sällan längre ut än att vattnet gick upp till höften. Männen däremot fick bada med vanliga badshorts. Utländska kvinnor som ville bada fick göra det på avstängda stränder reserverade för utlänningar. Det paradoxala var att dit gick även unga libyska män som ville titta på mer avklädda utländska kvinnor.

  Gilla

  • Gabrielle juli 24, 2010 / 10:20 e m

   Åh, detta eviga inskränkande av kvinnors frihet! Säkert religiöst grundat. Varför ska männen få bada fritt i shorts och kvinnorna på det sätt du beskriver?!

   Jag hörde en gång en engelsk kvinna – gissningsvis i 35-årsåldern eller så, lätt fetlagd och hon hade ett par små barn med sig – kommentera en ung svensk kvinna i bikini på följande sätt: ”In Britain, my dear, we don’t show that bit!” Själv var kvinnan iförd nåt sorts halvlångt klänningsliknande plagg. Hon gick ut och satte sig i vattnet en liten bit från stranden. Klänningen flöt upp omkring henne och dom små barnen lekte omkring henne och klättrade på henne där i vattnet. Det var på 60-talet på Corsica. Hon var väl inte förtryckt i och för sig men förstås präglad av sitt land och den då rådande kulturen.

   Nu kan jag undra apropå burkadebatten hur dom kvinnorna gör när (om!) dom ska bada. Blir det burka i badet då, tro?

   Gilla

 3. Viveka Hjelmström Pihlquist december 18, 2011 / 9:52 e m

  Skulle kommenterat här för länge sedan, men det drog ut på tiden. För den intresserade finns dessa baddräkter för män fortfarande tillgå, dock i modernare material. Fick syn på dem när jag strosade runt på ett ny-öppnat och mycker större Frölunda Torg i Göteborg i somras.
  http://www.panos.com/Kollektion/mens-collection-1/fivos
  ”Säljer ni många sådana här” frågade jag.
  ”Mest till svensexor” blev svaret

  Gilla

  • Gabrielle december 19, 2011 / 1:00 e m

   Åh, så trevligt att bli påmind om sommaren denna gråvita dag i Stockholm. Och tack för snyggingen! Det ser ju riktigt raffigt ut (omodernt ord kanske, men jag är ju omodern själv så det gör inget) med svartvitrandigt på den där killen.
   Visste inte att det finns såna där baddräkter fortfarande + att det kallas Fivos. Man lär sig och lär sig!

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.