Natti natti…

Tycker du att det skulle kännas tryggt och skönt om nån kollar med övervakningskamera att allt är ok med dig när du gått och lagt dig? En kamera riktas mot din säng och en vård-och-omsorgs-person sitter på annat håll och kollar att du kommer i säng ordentligt. Är det en inbjudande tanke?

Det här är inte skoj. Man provar detta i hemtjänsten i  Göteborg.
Läs hos Necesse est.

Hur kan det komma sig att man anser att det är ok – och till och med bra – att behandla gamla människor på annat sätt än om dessa människor var ”vanliga vuxna” – alltså inte fullt så gamla?
Är det hit vi är på väg i övervakningssamhället? Inte bara kameror på allmän plats utan hemma i sovrummet också. Hm, tala om integritet…

Andra bloggar om: , , ,

5 reaktioner på ”Natti natti…

  1. Björn Nilsson september 7, 2010 / 6:22 e m

    En gissning bara, men är man i det skicket att det kan behövas bevakning över vad man gör är det kanske också så att det måste finnas en levande människa i närheten för att hjälpa till handgripligt. Med stigande ålder kan man ju bli vilsen i tillvaron. Eller skall kameran vara kopplad till en mikrofon och högtalare så att personen i övervakningscentralen kan säga åt den gamle att gå och lägga sig? Är det meningen att åldringsvården skall förvandlas till någon sorts processindustri? Där sitter ju operatörerna och glor på skärmar mest hela tiden.

    Gilla

    • Gabrielle september 13, 2010 / 12:05 f m

      Åldringsprocessindustri…
      Det viktiga är tydligen att kunna dra ner på personalen och att underlätta jobbet för den personal som finns istället för att se till dom gamlas bästa. Rationellt… men omänskligt.
      Så där vill jag inte ha det! Usch!

      Gilla

  2. Mira september 8, 2010 / 8:38 f m

    Rysligt! Alla människor är värda hand och hjärta. I synnerhet små och skruttiga.

    Gilla

    • Gabrielle september 13, 2010 / 12:07 f m

      Ja just det!
      Bra uttryckt dessutom.

      Gilla

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.