Australian Open

Den här tiden pågår grandslamturneringen i tennis Australian Open (AO) i Melbourne. Så visst har vi fått se en hel del tennis både på plats inne i Rod Laver-arena (Rod Laver själv brukar vara med och sitta på hedersplats på ena kortsidan) och på storskärm utomhus (en del hemma på tv också, förstås). Jag spelar inte tennis själv, har bara skojspelat lite som barn och i tonåren. Men tennis har liksom funnits med hela tiden. Mina morföräldrar spelade, min mamma och hennes bröder, min man och våra söner.

Bilden är från en eftermiddagsmatch i tisdags mellan Roger Federer och amerikanen Tennys Sandgren (klicka för större bild). En riktig rysare, delvis plågsam att se för oss som hejar på Federer. Men roligt nog gick det ju vägen till slut.

Det var 24-25 grader och vi satt i solen och täckte över oss så gott det gick med hatt, långärmat och en sjal som vi delade på. Insmorda med solskydd 50+ var vi förstås också. Solen är stark här.

Det är roligt att gå på AO. Stämningen är så glad och vänlig bland dom som tittar på och som rör sig omkring på området. Att sitta ute bland alla som rör sig hit och dit och köper öl, läsk och glass och mat och pratar och skrattar och applåderar och hojtar är roligt. Inne på Rod Laver-arena är stämningen också hög. Mellan game och set kan dom ropa ”Come on Rafa” och sånt, och sen när spelaren ska serva blir det knäpptyst i publiken. Publikkapaciteten är 14 820 så det är ju en del folk!

Igår kväll såg vi matchen Rafael Nadal mot Dominic Thiem inne på arenan. Runt om oss satt glada österrikare och tyskar och hojtade glatt på tyska till Thiem, sånt som ”Pusch Dich, Junge!” och ”Weiter, weiter!” Många andra hejade förstås på Rafa. Matchen höll på sent (Thiem vann), pendeln slutade gå och vi fick ta oss hemåt efter midnatt med två spårvagnar till St Kilda och sen en promenad i natten.

2 reaktioner på ”Australian Open

 1. Aleksandr Sergejevitj februari 1, 2020 / 4:00 e m

  Den som skriver tillhör dom som bara motionsspelat tennis, och det under tidiga söndagsmorgnar i stockholmska skolgymnastiksalar. Roligt så länge det varade, innan en svag ländrygg satte stopp.

  Tennisminnena som TV-tittare sträcker sej över längre tidrymder, alltifrån den epok före Borg-yran, då de svenska tennisessen bar namn som Sven Davidsson, Ulf Schmidt och Jan-Erik Lundqvist. Det måste ha varit en varm sommar några år i på 60-talet som vattenglötandet i Skummeslöv, längst söderut i Halland, fick vika för andäktig samling på strandcaféet kring en låda som förmedlade svartvita bilder från svenska framgångslösa försök att i närliggande Båstads Swedish Open besegra Australiens fixstjärna som det året hette Roy Emerson.

  Roger Federer har jag sett livs levande, men inte på centercourten, utan vinkande från rådhusbalkongen i hans hemstad Basel. Jag sov ett par nätter på vandrarhem där innan jag tog mej tågluffande till franska Bourgogne och därifrån till Paris.
  Råkade komma förbi Marktplatz, hamnade mitt i en enorm folkskara och fick klart för mej att det pågick en hyllning av Kung Roger och ett par kompisar, som tillsammans sopat banan med motståndarna i 2008 års olympiska tennisturnering. Reportage och bildbevis finns, jfr

  https://www.bazonline.ch/basel/stadt/federerempfang-drei-goldmedaillen-auf-marktplatz/story/14573303

  Gilla

  • Gabrielle februari 6, 2020 / 10:37 e m

   Tack. Trevlig läsning. Ja, jag minns också tennis från den där ”svartvita tiden”. Janne Lundqvist minns jag som en spelare som var rolig att se och så minns jag att han hade lite problem med sitt humör. Emerson vevade på ett speciellt sätt med sitt racket när han skulle serva. Och Roger Federer har vi sett spela här på Australian Open nu och några gånger tidigare. Bl.a. när han slog Marin Čilić i finalen 2018. Javisst är det roligt med tennis även om man inte spelar själv.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.