Suck i coronatid (2)

Och så blev det april. I över ett år har vi levt så här nu. Isolerat oss, karantänat oss, använt andningsmask när vi handlat mat eller (undantagsvis) åkt buss. Det har förstås funkat, man anpassar sig ju, men det har ändå varit både slitsamt och tjatigt. Och ensamt, även om vi är två. Samtidigt finns ju hela tiden saker att göra, promenera, fotografera, jobba med bilder, läsa franska (Guy de Maupassant, Maigret m.m.) eller svenska (Strindberg t.ex., äntligen. Bara en sån sak!) och alldeles för sällan: prova ackord på gitarren eller måla akvarell.

Jag ser att jag för lite drygt ett år sen skrev ett inlägg med den här rubriken. Jag skrev då bl.a. ”Om jag trodde på gud skulle jag be till henne/honom att se till att få ett slut på det här snabbt nu. Det räcker nu, Gud! skulle jag säga. Var vänlig gör nåt!” Kanske var vi räddare då? Allt kändes hotfullt. Sen anpassar man sig ju som sagt i alla fall långsamt till att ha det där hotet hängande över sig. Och tänker att man i alla fall lärt sig en del inom sjukvården under den här tiden, fler överlever. Då, för ett år sen, visste vi inte hur länge det skulle dröja innan man kunde skönja det där ljuset långt borta i tunneln. Nu finns det ju, i form av vaccination. Ska få spruta 1 nästa vecka efter sju sorger och åtta bedrövelser som det brukar heta. Massor av oklar information i olika vändor om när och hur (”du ska få ett brev sedan kan du boka…”) och vad (Astra Zeneca inte till äldre än 65 år/Astra Zeneca enbart till äldre än 65). Nu bryr jag mig inte längre om vad det blir i sprutan, bara det blir gjort.

Dagshändelser kan man fundera över förstås. Att Liberalerna öppnar dörren för SD är väldigt trist, även om det kanske inte betyder nåt med tanke på partiets kritiska läge och om dom åker ur. Men att L lierar sig med ett parti med nazistiskt förflutet och ett parti som i dag är öppet med vad dom tycker om muslimer och islam är faktiskt riktigt gräsligt. Nog är det som att partiet sålt sin själ. Niklas Orrenius skriver i DN artikeln ”SD har växt så mycket att Sabunis lilla parti behandlas som ett skämt” (hoppas länken funkar).

En annan aktuell händelse läser jag om i Anna-Lena Lauréns artikel ”Navalnyjs hungerstrejk kan vara den ryske fångens enda röst”. Usch vad jag avskyr den ryska regimen! Ryssland är en skurkstat och har varit det länge. Och naturligtvis finns verkligen anledning att oroa sig för hur det ska gå för Navalnyj. Bra att Laurén skriver om honom. Vad kan svenska politiker och myndigheter göra för att trycka på? Vad slags sanktioner har man mot Ryssland och går det att skärpa dom?

Ja, det var lite det ena och det andra.

Avslutar med en bild ur en gammal upplaga av Blandaren.
Har absolut inte nåt med corona, Liberalerna eller Ryssland att göra, men jag måste liksom bryta av med nåt.

Glad Påsk!

9 reaktioner på ”Suck i coronatid (2)

 1. Bert Bodin april 2, 2021 / 3:41 e m

  Ja du … less är ordet.

  Liberalerna kan hälsa hem, hoppas jag.

  Och Ryssland är en skurkstat. Skulle aldrig sätta min fot där.

  Men försök njuta påsk. Jag vaccineras på torsdag.

  Gilla

  • Gabrielle april 3, 2021 / 12:09 e m

   Ja, rätt: njuta av påsk och av våren – sån den nu är – också. Grattis till sprutan. Jag får min på fredag. 🙂

   Gilla

 2. lenaikista april 4, 2021 / 7:04 f m

  Känner igen den där känslan i början, ovissheten, mest oroade vi oss för barn o barnbarn: sjukdom, jobb etc. Själva är vi pensionärer, läser och skriver mycket – och fick vi ju helt nya möjligheter att följa pågående forskning, inkl forskarnas meningsskiljaktigheter. Jättespännande, mitt i allt elände.
  O så fick vi se hur människan anpassar sig, och när man vet mer känns faran mer hanterbar.
  Men rädslan är väl grogrund inte bara för SDs enkla svar på svåra frågor, utan även för konspirationsteorier av många slag. En del av dem som stormade Kapitolium i januari tillhörde ju Q, och jag har fördjupat mig i ett forum dör Q-anhängares anhöriga delar erfarenheter av ”sina Q” – mammor, pappor, barn, vänner. Och det verkar inte bara vara knäppgökar som försvinner ner i kaninhålet och blir omöjliga att nå för icke-Qare. DET är verkligt skrämmande.
  Vi blev tidigt vaccinerade, med kort varsel, så jag tror de fått en slatt över. Bra för oss! 🙂

  Gilla

  • Gabrielle april 4, 2021 / 3:23 e m

   Usch det där med Q låter verkligen ruggigt! Man förstår inte hur folk kan fastna i sånt där.
   Det är lite som protesterna mot restriktionerna. Syftet är ju att minska smittan och minska antal som dör i Covid. Hur kan folk tro att det ligger en illvillig plan bakom restriktionerna? Och människans förmåga att anpassa sig är ju bra i många sammanhang, men inte när det gäller Covid. Man kan bli ”för lite rädd”. Tänker på läkaren Nemam Ghafouri från Märsta som jobbade bland IS-kvinnor och räddade många. Sen drabbades hon av Covid och dog 52 år gammal på svenskt sjukhus. Varför klarade sjukvården inte att rädda henne? Såna historier påminner oss om hur verkligt farlig den här smittan är.

   Gilla

   • lenaikista april 4, 2021 / 6:25 e m

    På något sätt verkar det (för en del) kännas tryggare med en PLAN, även om den är illvillig. O Qna har ju Trump som frälsare, han fixar det till slut, eller har redan fixat det fast det inte märks…

    O man kan ju också anpassa sig gm att vara medveten om att inte flåsa varann i ansiktet, tvätta händerna, dra ner på allmänt kramande, etc. Det hjälper ju även mot ex vis vinterkräksjuka, förkylning o ”vanlig” influensa som brukar ta liv vanliga år. 😉

    Gilla

    • Gabrielle april 5, 2021 / 11:09 f m

     Javisst, anpassning i form av ett delvis nytt beteende som rent allmänt leder till mindre smittspridning är förstås bra. Det ord jag egentligen for efter när jag skrev om att vara ”för lite rädd” är nog avtrubbning: att vi glömmer bort hur verkligt farlig Covid-19 är.
     Det kommer att kännas skönt att bli vaccinerad, även om spruta 2 dröjer sen.

     Gilla

     • lenaikista april 5, 2021 / 6:58 e m

      Jo, tyvärr är det ju den formen av anpassning man hör talas om. 😦 Fast inte bland våra närmaste. 🙂

      Gillad av 1 person

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.