En ficka i tiden

Dags för lite mer franskläsning. Nu är det Frankrike maj 1940.
Dom möts i en boskapsvagn på ett tåg där människor som bor nära belgiska gränsen i all hast flyr söderut, bortåt, iväg när tyskarna har gått in i Belgien. Tyska plan beskjuter tåget ett par gånger, nån dör, nån blir skadad. Ibland stannar tåget oförklarligt mitt ute på landsbygden, och människorna vet inte vad som ska hända. Den unga kvinnan är ensam och mannen förlorar kontakten med sin hustru och lilla dotter, när tågvagnar kopplas isär. Dom två tyr sig till varandra medan tåget dundrar vidare mot okänd destination.

Det är en märklig tid. Författaren George Simenon målar i sin bok ”Le train” (Tåget) upp en bild av av hur det var när Frankrike ockuperades av tyskarna. Hur det gick för ”vanliga människor”, som hals över huvud var tvungna att fly, hur lite dom visste om vad som hände, hur dom som flyktingar föstes ihop med andra och inte hade några möjligheter att påverka vad som hände. – Och visst, tankarna går till dom som flyr från Ukraina nu och även till dom ryssar som försöker fly från sitt land för att slippa slåss i Putins förfärliga krig.

Mannen (berättaren i boken) och den unga kvinnan lever som i en ficka i tiden. Det förflutna betyder ingenting, och inte framtiden heller. Dom lever i nuet. Ändå blir det en tid av märklig intensitet och lycka.

Jag läste boken på franska med lexikon på Ipad bredvid. Simenon är verkligen en skicklig berättare, och han skrev ju inte alls bara polisromaner. Jag har läst flera av hans s.k romans durs (där Maigret inte är med) nu, och ”Le train” tycker jag nog är den bästa hittills. Fina människoporträtt och beskrivningar av platser tåget passerar. Tidsbilder. En hel del vemod. Och så är hans böcker trevligt korta. Den här på 156 sidor.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.