Magisk biokväll

Dom sitter i bilen, och en av dom säger: ”It’s 106 miles to Chicago, we got a full tank of gas, half a pack of cigarettes, it’s dark… and we’re wearing sunglasses.” Den andre svarar: ”Hit it”.

Vi sitter i solstolar under bar himmel på ett platt tak högt upp. Längs sidorna lyser kulörta lyktor. Ljudet från staden därnere hörs men inte särskilt starkt. Ljusen i skyskraporna omkring oss glimmar, ett plan med röda och gula ljus flyger lågt över staden. Månen är halv och ligger som en liten båt på den mörknande himlen där allt fler stjärnor kommer fram. Det är nästan lite magiskt!

Vi lutar oss tillbaka i solstolarna med var sitt glas vitt vin i plastmuggar, sveper fleecetröjan tätare om kroppen – det börjar kyla på lite – och bereder oss på det som ska komma. Dom kulörta lyktorna släcks och filmen börjar.

Rooftop_cinema2Kanske känner nån igen citatet här ovan?
Filmen är från 1980 och en riktig kultfilm får man väl säga. Rolig dialog, snabba biljakter, mycket bra musik och häftig dans – bl.a. i en kyrka. Flera kändisar medverkar i mindre roller – Ray Charles och Aretha Franklin m.fl. Det är många väldigt överdrivna och skruvade men roliga scener med galna hopp i bil från broar, hus som rasar ihop och liknande. Men det är lekfullt. Gott humör filmen igenom.

Dom två huvudpersonerna har solglasögon på sig hela tiden utom i en kort sekvens där en av dom tar av sig glasögonen och tittar på en tjej som förföljt dom och attackerat dom på olika galna sätt. Effekten blir stark när man för första och enda gången ser hans bruna ögon. – Filmen är förstås ”Blues Brothers” med John Belushi och Dan Aykroyd m.fl.

Det var i januari och vi var på Roof Top Cinema i Curtin House i Melbourne.
Curtin House kan du läsa mer om på engelska Wikipedia här.

5 reaktioner på ”Magisk biokväll

 1. norbergianblue februari 10, 2014 / 10:21 e m

  Det är fortfarande upplyftande att gå in på youtube och lyssna på ett klipp med en låt från filmen: Sweet home, Chicago. Den håller än!

  Gilla

 2. Hans Pettersson februari 11, 2014 / 3:19 e m

  Blues Brothers håller än! Såg Sideways igår, en film ag aldrig tröttnar på! Välkommen in på Första året i Hjo!

  Gilla

  • Gabrielle februari 11, 2014 / 7:05 e m

   Sideways tyckte jag också om. Har inte sett om den dock. Det är rätt roligt med den där typen av ”pratfilmer”. En utpräglad sån var också engelska The Trip – trevlig och rolig. Har du sett den?
   Och visst, jag tittar gärna in hos dig på Första året i Hjo. Ser att du verkar ha viss faiblesse för Frankrike. Det har jag med.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.