Odenplan 4 maj -12

Så här såg det ut i dag nere i gropen. Här ska bli station för Citybanan.

Bilden tagen mot väster. I bakgrunden skönjer man Stadsbiblioteket och Läkarhuset.

Vi hör sprängningarna hemma. Det låter som ett långt utdraget liksom hårt rumlande ljud – nästan som om nån dundrade med att flytta stora tunga möbler i våningen ovanför. Ibland känns vibrationerna i huset. Men inte så mycket att några glas eller tavlor fallit i golvet. Ännu i alla fall. Sprängningarna vid Odenplan ska tydligen hålla på till sommaren 2013 nån gång.

Funderade på om jag skulle kalla det här för ”kreativ röra” också, men tycker inte det passar riktigt. Ser mest stökigt och trist ut. Hoppas det blir bra när det är klart bara. Trafikverket har ett montage av hur den nya entrébyggnaden på Odenplan ska se ut. Påfallande mycket grönt i bakgrunden där. Och det är förstås lögn. Det finns bara träd kvar vid Gustav Vasa kyrka, alla dom andra tog Trafikverket ner. Montaget med entrébyggnaden hittar du här.

(Vill du se min trista bild på gropen lite större får du klicka på den).

4 reaktioner på ”Odenplan 4 maj -12

  1. Anna maj 5, 2012 / 12:04 f m

    Det är lite ruggigt att dom spränger sådär mitt i stan. Särskilt med tanke på allt som hänt i samband med sådana sprängningar på andra håll. Ja, du har ju bloggat om det förut.
    Man får hålla tummarna och hoppas att inget går sönder som inte ska gå sönder. Och att det blir kanonfint (n.p.i.) och trivsamt när det hela står klart. Förstår att det inte är så kul att känna av sprängningarna hemma.

    Gilla

    • Gabrielle maj 5, 2012 / 7:22 e m

      Kanonfint…ja, hm, jag tvivlar lite. Tycker tyvärr att man ofta misslyckats med såna här nya platser. Nya ingången till t-banan kan se tjusig ut på bild men en förutsättning är nog att den sköts ordentligt, hålls ren från skräp och höstlöv som kan virvla in i den där rundeln. Och hur kul är den på vintern? Nej men usch, nu är jag ju gräsligt negativ. Fy på mig!

      Gilla

  2. Fredman maj 6, 2012 / 5:41 f m

    Det sprängs hemma hos mig också, dvs under Kvarnberget på Söder och i närheten under Maria kyrka. Sprängningarna som tidigare var mycket tydliga och hela huset tycktes vibrera har nu avtagit, så de är väl längre bort nu. Det finns en jättegrop här också intill Södra station och Fatbursparken, som jag tycker är spännande att titta ner i. Bland annat har man helt grävt bort marken under ett gammalt hus, Oscar den 1:s minne, som nu står på en järnkonsruktion. Det ser ju lite läskigt ut och jag tycker mig ha sett sprickor i fasaden som inte fanns där förut. Även Maria kyrka tycks ha drabbats av nedfallande puts mm.
    Men detta elände måste väl ändå vägas upp av det positiva vi ser framför oss: En förbättrad tågtrafik, där fler människor kommer att kunna resa kollektivt i stället för med bil. Och vi får en förbättrad och utökad Fatburspark, där fler människor kan glädjas åt grönskan. Nedfallen puts kan nog lagas och Maria kyrka som funnits i fyrahundra år står nog kvar ett par hundra år till. Eller hur?

    Gilla

    • Gabrielle maj 6, 2012 / 12:51 e m

      Utveckling och förändring behövs naturligtvis i en stad. Självklart är det bra att kommunikationerna genom Stockholm blir bättre och fler kan resa kollektivt. Jag hoppas också Citybanan ska fungera bra att använda och att nya stationer ska utformas på ett både fungerande och tilltalande sätt. Och att Fatbursparken blir större och finare, att nya Odenplan kan göras till ett trivsamt torg (trots att man dumt nog inte tagit vara på idén om att utvidga torget mot Gustav Vasa kyrka) m.fl. platser.

      Att det kan kännas trist att titta ner i gropen på Odenplan hänger samman med sättet man valt att bygga Citybanan på. Om man nu prompt skulle lägga stationen vid Odenplan (trots att andra möjligheter fanns) kunde man t.ex. ha justerat dragningen lite och därigenom säkerligen räddat många av dom stora träd som fanns här. Men det känns rätt meningslöst att gå in i den diskussionen igen. Nu är det som det är, och jag hoppas det blir bra till slut.

      Gilla

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.