Gustav Vasa spricker

Ja, det kanske är en lätt överdrift. Men skador blir det tydligen på Gustav Vasa-kyrkan vid Odenplan liksom på en del andra kyrkor i Stockholm. Artikel i SvD i dag (länk nedan) Anledningen är arbetena med Citybanan – sprängningar, vibrationer. Men folk säger: ”vill man göra omelett måste man knäcka ägg”. Vanligt argument som används  av dom som försvarar projektet att dra en tunnel under stora delar av Stockholm i syfte att förbättra kollektivtrafiken – trots att förslag på skonsammare lösningar fanns. Hå hå ja ja. Jag tänker inte dra igång den diskussionen igen. Det är passerat. Bygget är igång sen länge. Att oersättliga konstverk och kulturskatter i kyrkorna skadas får vi ta på nåt sätt bara. Och visst: det är viktigt med fungerande kollektivtrafik. Kanske ska vi vara glada att det bara spricker lite och att inte alltihop rasar… Och självklart ska Trafikverket på nåt sätt lämna ekonomisk kompensation för uppkomna skador.

Jag har skrivit om Gustav Vasa-kyrkan och Citybanan tidigare flera gånger. T.ex. i inlägget ”Knäcka ägg och altaren” här.
Artikeln i SvD i dag finns här.

4 thoughts on “Gustav Vasa spricker

 1. Gabrielle Björnstrand augusti 12, 2012 / 8:46 e m

  Så länge de bara spelar Mahlers etta och Beethovens sjua där, så kan det väl inte vara för illa. För min personliga del alltså. Men egentligen tycker jag det är oroande, precis som du. Tur att det inte är Giottos fresker som finns där: Skulle man då gilla metaforen ”knäcka ägg för att göra omelett”. Ja, i det nuvarande ”kultur”sverige med populistiska förtecken – troligen.

  I alla fall: Var det Giotto, eller Leonardo, skulle jag absolut basunera ut demonstrationer på Odenplan. Men nu är det ju mest lite sjuttonhundratal och skymningsbilder av en eller annan apostel mm. som jag kan vara lite sval inför.

  Inställningen ”knäcka ägg för att” är i alla fall hur som helst tillämpbar ända ut i koncentrationslägren eller inkvisitionen – vilket visar att det är en odräglig metafor!

  (Med Giottos fresker har ju tyvärr tid och väder farit rätt illa fram, som du vet).

  Gilla

  • Gabrielle augusti 13, 2012 / 11:06 f m

   Hm, nej visst, hade det funnits Giotto i Gustav Vasa hade läget varit ett annat. Men Burchardt Prechts altaruppsats från 1720-talet lär vara det finaste barockverk vi har i Sverige, och det finns i Gustav Vasa. Det är inte vackert direkt, mer svulstigt, tycker jag. Men det är konst- och kulturhistoriskt intressant. Inspirerat av Il Gesù i Rom tydligen.
   Och jag avskyr verkligen när man går fram som en bulldozer i strävan efter utveckling och anpassning till nya tiders krav utan att ta hänsyn till historia och kultur. Trafikverket vet absolut nada om konst, kultur och natur. Beslutsfattarna i Stockholms stad vet nog inte mycket heller.
   Giotto vid Odenplan är en svindlande tanke förresten…Då hade jag nog oftare gått in i kyrkan.

   Gilla

 2. Gabrielle Björnstrand augusti 13, 2012 / 5:44 e m

  Ha ha. Jag med. Men som det nu är det istället musiken som drivit mig i armarna på varje kyrka inom räckhåll. So far so good!

  Gilla

 3. Anna augusti 15, 2012 / 8:52 f m

  Den där metaforen med omelett och ägg fattar jag inte alls. Om man ska göra en tunnel och därmed har sönder saker i kyrkor, vad har det med vartannat att göra. Blir det en bättre tunnel (”omelett”) ju fler sprickor som uppstår i de gamla byggnaderna (”knäckta ägg”)?? Knappast.
  Liknelsen är ett lysande exempel på snömos, kvalificerat snömos!!
  Varför inte riva dom helt och hållet och bygga gallerior istället?

  Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.