Bloggen 7 år

Ja, igår kom ett grattis från WordPress på bloggens 7-årsdag. Ja, ja….tänk att jag hållit på så länge i den här bloggen. How time flies!

Det här skulle kunna vara ett tillfälle att reflektera lite extra över vad bloggandet betyder för mig men nej, jag känner inte för det just nu. Den enda bloggfundering jag vill komma med nu gäller risken att förlora sin blogg. Jag fick mig en tankeställare häromdan när jag läste hos Mira om hur man hux flux kan bli av med sin blogg om nån idiot kapar den eller hackar den eller gör nåt sånt fult – tydligen för att använda sig av adresser dom då kan komma åt. Det var Slottsträdgårdsmästaren som fått sitt Google-konto kapat och bloggen försvann. Nu är han tillbaka tack och lov, och du kan läsa hans blogg här.

Men i alla fall, tanken på att jag skulle kunna bli av med allt jag skrivit på bloggen kändes faktiskt otäck. Det innebär förstås att bloggen betyder en hel del för mig. Jag vill inte bli av med den. Det ligger en massa ”tänk” i bloggen som jag vill ha kvar – även om jag förstås inser att det inte är omistliga pärlor som går förlorade för världen om bloggen försvinner. Här finns ju också intressant och värdefullt ”tänk” från bloggens läsare i kommentarerna. Dom vill jag inte heller bli av med. Jag har ju dessutom en blogg till att bry mig om: Arundo, där jag skriver om min bok – boken om Sandskär – om Söderhamn, Hälsingland med mera.

Så vad göra? Jag provar nu att ”backuppa” i BlogBackupr.com. Har precis börjat så hur det funkar och hur bra det är har jag inget att säga om än.  – Hur gör du? Skyddar du din blogg genom att göra backup på den?

Uppdatering 5 mars:
I några av kommentarerna här nedanför finns tips. För dom som använder Blogger: titta på Miras kommentar!

19 reaktioner på ”Bloggen 7 år

 1. Anna mars 1, 2014 / 1:06 e m

  Nej, inte vill man vara med om det! Huvva! Hur gör jag? Jag har gjort backup någon gång, men det som känns som ökad säkerhet är den dubbla inloggningen som jag börjat med sedan en tid. Det räcker alltså inte med lösenordet för att logga in, utan krävs också en autenticeringskod som jag får med mobilen. Kolla säkerhetsinställningarna i WordPress, så hittar du det. Då minskar väl risken att någon kan ta sig in och härja.

  Gilla

 2. Hans Pettersson mars 1, 2014 / 2:21 e m

  Inte än men har också läst vad Mira skriver. Får se till att få det gjort.

  Gilla

  • Gabrielle mars 2, 2014 / 11:04 f m

   Ja, som norbergianblue skriver kanske risken inte är så stor men händer det så känns det nog rätt illa, tror jag.

   Gilla

 3. margaretha mars 1, 2014 / 2:27 e m

  Nej, jag har inte backuppat – och är inte säker på att jag kommer att göra det.
  Margaretha

  Gilla

  • Gabrielle mars 2, 2014 / 11:08 f m

   Nej, jag vet ju inte heller hur stor risken är. Har faktiskt inte tidigare hört om nån som förlorat sin blogg.

   Gilla

 4. bloggarbjorn mars 1, 2014 / 5:25 e m

  Grattis på sjuårsdagen. I panelen ‘Verktyg’ finns en funktion som heter ‘exportera’. Har inte testat den, men det kan vara vad du är ute efter.

  Gilla

  • Gabrielle mars 2, 2014 / 11:09 f m

   Ska testa det där. Tack för tipset. Och ”grattiset”. 🙂

   Gilla

 5. norbergianblue mars 1, 2014 / 6:09 e m

  Många verkar vara livrädda för att få sin blogg kapad. ”Det skulle vara som om huset man bor brinner ner, och man bara har kvar det man går och står i”, säger en god vän till mig. Jag kan inte tänka mig att risken är så stor. Och lite positivt ändå, om det värsta händer, att få börja om på ett helt vitt, nytt papper.

  Gilla

  • Gabrielle mars 2, 2014 / 11:14 f m

   Riktigt som att huset skulle brinna upp känns det inte som ändå. Och som du skriver: rimligen är inte risken så stor.
   Att se på det som nåt bra ”att få börja om på ett helt vitt, nytt papper” är friska tag. Tror inte det skulle vara så lätt för mig dock. Jag skulle bli väldigt arg och besviken och gruvligt suuuuuuur.

   Gilla

 6. Molle mars 1, 2014 / 9:04 e m

  Grattis till 7’års dan
  Nej ingen back up här än!
  Får höra hur din BlogBackupr.com. funkar

  Gilla

  • Gabrielle mars 2, 2014 / 11:15 f m

   Tackar. Ja, vi får se. Fick ju också några tips till i kommentarerna.

   Gilla

 7. Bert Bodin mars 2, 2014 / 10:50 f m

  Där väckte du ett dåligt samvete. Jag har inte heller skyddat min, snart tioåriga blogg. Jag har dock kommit så långt att jag back-up:ar mina bilder på en extern hårddisk. Inte heller något hundraprocentigt skydd, men ändå. Ett hängsle.

  Gilla

  • Gabrielle mars 2, 2014 / 11:19 f m

   Ja, dom bilder jag använt i bloggen finns sparade på extern hårddisk här också, men inte allt ”tänket”. Och så poppar förstås gamle Viktor Rydberg upp med sitt ”Vad rätt du tänkt, vad du i kärlek vill / vad skönt du drömt, kan ej av tiden härjas / det är en skörd, som undan honom bärgas / ty den hör evigheten till”.
   Ha ha! Passar bra på funderingarna i bloggen! Evigheten… det gäller att sikta högt. 🙂

   Gilla

 8. Gabrielle Björnstrand mars 2, 2014 / 6:18 e m

  Lycka till med fortsättningen då, och det har varit trevligt att läsa dig.
  Men jag blir bekymrad över det där backup-problemet. Har sett stora mamma-datorer utan backup rasa ihop för att ingen hade tänkt ordentligt på saken. Trodde inte dylikt kunde hända våra bloggar.

  Kunskap – någon? OM backup på Blogger?

  Gilla

  • Gabrielle mars 2, 2014 / 9:27 e m

   Hm, nej… nu vet jag inte. Kanske har jag skrämt upp folk i onödan? Men det var för att jag blev uppskrämd själv. Vill inte tappa min blogg. Mira som jag hänvisade till använder Blogger och gör backup på blogbackupr.com. Hur bra det är vet jag inte. Men när jag kollar runt på webben ser jag att det verkar finnas en Export-funktion i Blogger precis som i WordPress (Se Björns kommentar). Om följande är rätt sida att titta på vet jag inte. Här: http://www.bloggeryard.com/2013/08/download-complete-backup-of-blogger-blog.html. Men som sagt, det kanske är onödigt? Bara paranoia?

   Gilla

 9. Gabrielle Björnstrand mars 3, 2014 / 12:39 f m

  Tack snälla Gabrielle för länken. Du är snabb.
  Jag ska kolla imorgon ordentligt. Inte paranoid. Men lite omsorg vill man ha, om sitt ”verk” ; )

  Gilla

 10. Mira mars 5, 2014 / 9:03 f m

  Jag har gjort backup på min blogg i flera år via Bloggers exportera-funktion. Hur man gör hittar ni här: http://fixa-din.blogspot.se/2012/10/backup-mall-poster.html Hur man gör när det gäller andra plattformar än Blogger vet jag inte. När nu min gode vän Hasse Wester fick sin blogg kapad för några veckor sedan, kändes det hela rätt angeläget. Han hade lagt ner SÅ mycket jobb på sin och var förtvivlad över att allt var borta. Jag gör rätt mycket research för mina inlägg och skulle tycka det var förfärligt om allt bara var borta. Jag har även registrerat mitt bloggnamn på WordPress, och skulle Blogger kapsejsa, importerar jag mallen dit.

  Gilla

  • Gabrielle mars 5, 2014 / 11:24 e m

   Tack, Mira! Det finns en exportfunktion i WordPress också.
   Och tänk att detta med backup har jag inte alls tänkt på förrän du skrev om det som hände Hasse Westers blogg! Sent ska syndarn…osv. 🙂

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.